Tisuće prosvjednika u Bilbau: Traže status ‘nacije’, šalju poruku: ‘Ovo je povijesni trenutak’

epa10982860 Basque pro-independent EH Bildu party's General Coordinator Arnaldo Otegi (C) and party's Parliamentary Spokeswoman, Mertxe Aizpurua (2-L) attend a pro-independence demonstration under the motto 'Nazioa gara' (lit. We are a nation) in Bilbao, Basque Country, Spain, 18 November 2023. The deal struck with Junts Per Cat (JPC) (Together for Catalunya, in Catalonian) and the Basque independent party, among others, have allowed Spain's Prime Minister Pedro Sanchez (PSOE) to form a new minority coalition government following an inconclusive election in July.
Foto: EPA/Miguel Tona

Na ulice Bilbaa izašlo je oko 28 tisuća prosvjednika tražeći za Baskiju status “nacije”, piše Hina, a prenosi Geopolitika.news.

Prosvjed je organizirala stranka EH Bildu, koja zagovara neovisnost te autonomne pokrajine s 2,2 milijuna stanovnika, tjedan dana nakon što je španjolski premijer Pedro Sanchez obećao Baskiji veću autonomiju.

“Mi smo nacija”, pisalo je na transparentu na čelu kolone ljudi koji su mahali zeleno-bijelo-crvenim zastavama Baskije.

Turska poziva na primirje: Obnovit će se oštećena infrastruktura, bolnice i škole u GaziStatus nacije kao zamjena

Nakon izbora prije četiri mjeseca, socijalist Sanchez u četvrtak je dobio novi četverogodišnji mandat, pošto su njegovu manjinsku lijevu koalicijsku vladu podržale stranke EH Bildu i Baskijska nacionalistička stranka (PNV).

Baskiji je u zamjenu obećao dati status “nacije”, na čemu zagovornici neovisnosti desetljećima inzistiraju i od Bruxellesa zatražio da baskijski, katalonski i galješki jezik budu službeni jezici Europske unije.

“Mandat nove vlade obilježit će rasprava o multinacionalnosti i nacionalnom priznanju Baskije, kao i ostalih naroda u državi Španjolskoj”, rekao je Analdo Otegi, vođa EH Bildua.

Vođa Hamasa tvrdi da su spremni na dugi rat: Poslao poruke koje će svi čuti

Povijesni trenutak

“Ovo je povijesni trenutak… U igri je impuls koji potičemo desetljećima kako bi narodi (unutar Španjolske) bili slobodni i jednakopravni”, dodao je.

Tog političara povezivalo se s bivšom baskijskom oružanom separatističkom skupinom ETA-om, koja je od 1959. do 2011. bombaškim i oružanim napadima nastojala uspostaviti državu Baskiju na sjeveru Španjolske i jugoistoku Francuske.

Sporazum koji je Sanchez dogovorio prošli tjedan sa zagovornicima neovisnosti Baskije i Katalonije, kojima je pak obećao zakon o oprostu za organiziranje zabranjenog referenduma o neovisnosti iz 2017., izazvao je revolt španjolske desnice.

U Madridu se u subotu okupilo 170.000 prosvjednika pod parolom “Ne u moje ime”, optuživši Sancheza za izdaju. Navečer je dio prosvjednika, šesnaesti dan zaredom, došao ispred sjedišta njegove socijalističke stranke gdje se sukobio s policijom koja iza željeznih ograda čuva zgradu.

Izrael tvrdi da će iskorijeniti Hamas ‘u Gazi i širom svijeta’

Prosvjedi će se nastaviti

Španjolska desna stranka Vox, treća po broju zastupnika u parlamentu, pozvala je na nastavak prosvjeda u nadolazećim danima. Njezin vođa Santiago Abascal je s trga u Madridu poručio da Sanchez provodi “državni udar”.

Sanchezova Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) i koalicijski manji partner lijevi Sumar imaju 152 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta. Da bi imali potrebnih 176 glasova oslanjat će se na podršku separatističkih stranaka Baskije, Katalonije i Galicije.

Te tri autonomne pokrajine od 1978. godine imaju svoju vladu, parlament i policiju, a njihovi jezici su službeni zajedno s kastiljskim, odnosno španjolskim.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI