TESTIRALI SU GA NA ZAROBLJENIM CIVILIMA: Japan je u drugom svjetskom ratu planirao koristiti bakteriološko oružje

screenshot

U kontekstu sve složenijih rusko-japanskih odnosa vezano uz status južnokurilskih otoka, koji su za Moskvu nedjeljivi dio ruskog teritorija a za Tokio japanski “sjeverni teritorij”, ruska protuobavještajna služba FSB nedavno je po prvi put deklasificirala tajne dokumente iz doba Drugog svjetskog rata koji se odnose na japanske zločine nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima.

Prema dokumentima koje je FSB sada deklasificirao, Japan je planirao koristiti bakteriološko oružje 1944. godine. Takva su oružja bila rezultat neljudskih pokusa na zatvorenicima.

Kako se navodi u dokumentima koje je objavila RIA Novosti, Japanci su, već nakon predaje Kwantung vojske u kolovozu 1945., strijeljali zarobljene sovjetske građane.


FSB je deklasificirao materijale ispitivanja zapovjedništva koncentracijskog logora Hogoin. Tako načelnik logora navodi kako je osobno izdao zapovijed da se strijeljaju četiri osobe, a to je objasnio potrebom da se prikrije trag zločina. Zarobljenike nisu uspjeli poslati u odred, gdje su testirali bakteriološko oružje na ljudima koje su Japanci nazvali “balvani”. Još jednom državljaninu SSSR -a ubrizgana je smrtonosna injekcija.

Dana 20. kolovoza 1945. mandžurska ofenzivna operacija sovjetske vojske je završila, Sovjetski vojnici oslobodili su tu kinesku regiju, gdje su bili koncentrirani japanski glavni objekti za razvoj bakteriološkog oružja. Zahvaljujući tome, bilo je moguće spriječiti njegovu uporabu u posljednjim tjednima Drugoga svjetskog rata. A upravo su takvi bili planovi japanske vojske, prenosi Russia24.Pokretanje objava ovakvih informacija od strane ruskog FSB-a sigurno nije prošlo bez odobrenja ruskog državnog vrha. On ih, posve sigurno, sada smatra nužnim za sve one – i u Rusiji, i u svijetu, ali prije svega u strukturama japanske vlasti – koji su zaboravili da je carski Japan u 2. svjetskom ratu bio agresor u Aziji, na isti način kako je to bila nacistička Njemačka u Europi, i da su Južni Kurili, kako to oduvijek tumači službena Moskva, neotuđiv dio ruskog teritorija, potvrđen od strane UN-a nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI