TALIJANSKI PREMIJER U ALŽIRU: Potpisat će sporazum o opskrbi plinom

Talijanski premijer Mario Draghi posjetio je Alžir u ponedjeljak. Cilj posjeta je potpisivanje sporazuma o opskrbi plinom kako bi se smanjila energetska ovisnost Italije o Rusiji, piše Anadolu Agency, a prenosi Geopolitika.News.

Italija je prošle godine više od 95% svojih potreba za plinom namirila uvozom, uključujući 29 milijardi kubnih metara (bcm), ili 38%iz Rusije, svog najvećeg dobavljača. Alžir je bio njen drugi najveći dobavljač s 21,1 milijardi kubnih metara plina, ili 28% ukupnog iznosa.

Očekuje se da će Draghi postići sporazum o povećanju uvoza plina do 10 milijardi kubnih metara, prema novinama Il Messaggero i drugim talijanskim medijima.

Sporazum će “nam omogućiti da se suočimo sa svakom mogućom ruskom ucjenom plinom”, rekao je u nedjelju ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio, koji je u pratnji Draghija. Dodao je da će sporazum biti potpisan u Alžiru.

Di Maio je izjavio da je nakon početka  rata u Ukrajini, u sklopu napora za diverzifikaciju opskrbe, posjetio brojne zemlje koje proizvode energiju.“U posljednjih mjesec i pol dana bio sam u Alžiru, Kataru, Kongu, Angoli, Mozambiku, Azerbajdžanu: sve su te zemlje rekle da su spremne povećati opskrbu Italiji”, rekao je ministar.

Ministar ekološke tranzicije Roberto Cingolani i glavni izvršni direktor ENI-ja (Agencija za ugljikovodikeClaudio Descalzi, koji predstavlja najveću talijansku energetsku tvrtku, također su s Draghijem u Alžiru. Prošlog je tjedna Cingolani rekao da bi Italija mogla izdržati “tri, četiri mjeseca” ako bi se odmah prekinule isporuke ruskog plina Europi, zahvaljujući nacionalnim rezervama, ali “problem bi [bio] priprema za zimu”, prenosi Anadolu Agency.

Zemlje Europske unije usvajaju sve strože sankcije protiv Rusije kao odgovor na rat Moskve protiv Ukrajine, ali to znači suočavanje s mogućnošću da se više ne mogu oslanjati na Moskvu za energiju. Prošlog tjedna Europska komisija prvi je put predložila proširenje sankcija Rusiji na energetski sektor. Zabrana uvoza plina i nafte trenutno nije na stolu, ali bi mogla biti opcija u budućnosti.

Draghi je u srijedu upozorio Talijane na moguće osobne žrtve, rekavši da će možda morati promijeniti svoje navike u potrošnji energije ako diplomatska kriza s Rusijom eskalira. “Volite li više mir ili uključenu klimu?” upitao je retorički, javlja Anadolu Agency.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI