TAJVAN JE PONOSAN NA NOVU OPREMU: Zračne snage pokazale novi zrakoplov za naprednu obuku

Foto: Ann Wang/Guliver Image

Svoj novi trenažni zrakoplov pokazale su tajvanske zračne snage. Novi zrakoplovi imaju naprednije borbene sposobnosti, a zamijenit će zastarjelu opremu koja je sklona nesrećama, piše Reuters, a prenosi Geopolitika.news.

Tajvanske oružane snage uglavnom su opremljene od strane Sjedinjenih Država, ali predsjednik Tsai Ing-wen je razvoj napredne domaće obrambene industrije postavio kao prioritet, posebno jer Kina, koja otok smatra svojim, u blizini Tajvana pojačava napore za modernizaciju vojske i učestalost vojnih vježbi.

Novi AIDC T-5 Brave Eagle, kojeg je napravila državna tvrtka Aerospace Industrial Development Corp s proračunom od 2,3 milijarde dolara, imao je svoj prvi testni let 2020. godine. To je prvi tajvanski mlažnjak proizveden u zemlji otkako je F-CK-1 Ching-kuo Indigenous Defense Fighter ili IDF predstavljen prije više od tri desetljeća, a dva mlažnjaka izgledaju slično i imaju slične mogućnosti. Tri Brave Eaglea poletjela su u zrak u zračnoj bazi Chihhang u Taitungu na istočnoj obali Tajvana i pokazali svoju moć pred novinarima.

Časnik za obuku leta Chang Chong-hao rekao je da je Brave Eagle prikladan i za borbene svrhe zrak-zrak i zrak-zemlja, te da može sletjeti i uzlijetati na kratim pistama. “Dakle, pomaže da se studentima da više prostora za rješavanje nekih nepredviđenih situacija.” Trenažni zrakoplov Brave Eagle može biti opremljen oružjem, ali to je još u fazi testiranja, a avion je dizajniran da ima funkciju potpore u ratnim uvjetima. “Nismo uključeni u dio naoružanja, ti testovi su na proizvođaču ADIC”, rekao je časnik zračnih snaga Huang Chun-yuan. “Naša glavna misija u ovom trenutku je opća obuka i letenje u tandemu.”

Tajvanske zračne snage planiraju preuzeti 66 jedinica do 2026. kako bi zamijenile zastarjele trenažne zrakoplove AT-3 i F-5, koji su pretrpjeli niz nesreća posljednjih godina. AT-3, model koji je prvi put poletio 1980., srušio se u svibnju, dok su se tri F-5 srušila u posljednjih godinu dana. F-5 su prvi put ušli u službu u Tajvanu 1970-ih, a danas više nisu borbeni zrakoplovi na prvoj crti.Facebook Comments

Loading...
DIJELI