SVE SU BLIŽE DOGOVORU: Tko će upravljati zračnom lukom u Kabulu?

Foto; Xinhua/Guliver Image

Talibani i Ujedinjeni Arapski Emirati sve su bliže dogovoru oko upravljanja zračnom lukom u Kabulu, prenosi Geopolitika.news.

Reuters piše da se talibani, čija vlada ostaje međunarodna parija bez formalnog priznanja, udvaraju regionalnim silama, uključujući Katar i Tursku, da upravljaju zračnom lukom u Kabulu, glavnom zračnom vezom Afganistana, koji nema izlaz na more, sa svijetom.

No, nakon višemjesečnih pregovora naprijed-nazad, i u jednom trenutku iznošenja mogućnosti zajedničkog dogovora UAE-Turska-Katar, izgleda da su talibani spremni prepustiti operacije u cijelosti UAE-u, koji je prethodno upravljao afganistanskim zračnim lukama, kazali su izvori.

Sporazum bi mogao pomoći islamističkim militantima da olakšaju svoju izolaciju od vanjskog svijeta dok upravljaju osiromašenom zemljom pogođenom sušom, raširenom glađu i gospodarskom krizom. Ovakav ishod situacije Abu Dhabiju bi osigurao pobjedu u diplomatskom sukobu s Katarom za utjecaj u Afganistanu.

Prema dogovoru s UAE, Afganistanci će biti zaposleni u zračnim lukama, uključujući sigurnosne uloge, što je ključno za talibane koji žele pokazati da mogu stvoriti radna mjesta, ali i zato što se čvrsto protive prisutnosti stranih snaga, naveli su izvori. Izvođač koji je povezan s državom Emirata ugovoren je za pružanje sigurnosnih usluga, što bi trebalo biti objavljeno uskoro, dok su pregovori o upravljanju zračnim prostorom u tijeku, rekli su.Militanti su u svibnju dodijelili ugovor o zemaljskim uslugama GAAC-u koji je povezan s državom Ujedinjenih Arapskih Emirata. GAAC je bio uključen u pružanje usluga sigurnosti i zemaljskog opsluživanja u afganistanskim zračnim lukama prije nego što su talibani preuzeli vlast.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI