STANJE KRIMINALITETA U RUSIJI SE ZBOG AFGANISTANA MOŽE POGORŠATI: Turska ne želi čuti za izbjeglice, gradi zid na granici s Iranom i Irakom

Wikimedia Commons

Stanje kriminaliteta u Ruskoj Federaciji moglo bi se na jesen zakomplicirati zbog stanja u Afganistanu i priljeva ilegalnih imigranata kroz zemlje ZND-a (Zajednica Neovisnih Država – članice bivšeg SSSR-a), izjavio je za RIA Novosti Jurij Ždanov, predsjednik ruske Međunarodne policijske udruge.

“Postoje razne terorističke ćelije zabranjene u Rusiji u državama uz Afganistan. Kroz njih može proći niz ilegalnih imigranata povezanih ne samo s kriminalcima, već i s teroristima”, kazao je Ždanov, ukazavši kako je sada velika pozornost usmjerena na Uzbekistan i Tadžikistan.

“Već na jesen u Rusiji ćemo moći vidjeti komplikaciju stanja kriminaliteta. Zajedno s izbjeglicama i migrantima k nama mogu doći i kriminalci. Očigledno, ovim se pitanjem treba pomno pozabaviti”, napomenuo je Ždanov.


Ovakve prosudbe morale bi se ticati i Europske unije, koja se upravo priprema za pojačan prihvat afganistanskih izbjeglica. S druge strane Turska o afganistanskim izbjeglicama ne želi niti čuti, smatrajući ih dodatnom prijetnjom svojoj nacionalnoj sigurnosti zbog čega ubrzano gradi veliki zid na svojoj granici s Iranom i Irakom, a istodobno njezin predsjednik Recep Tayyip Erdogan otvoreno iskazuje kako njegova zemlja neće biti afganistanski izbjeglički hub za Europu.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI