UKRAJINA ZBOG SJEVERNOG TOKA RUSIJI PRIJETI POTPUNIM RATOM: Ako tranzit nije potreban, više nema nikakvog odvraćanja

“Ukrajina će postati sve ranjivijom na rusku invaziju, zbog pokretanja plinovoda Sjeverni tok 2”, izjavio je čelnik ukrajinske državne energetske tvrtke Naftogaz Jurij Vitrenko u intervjuu za Financial Times.

Nedostatak fizičkog tranzita povećava šanse za potpuni rat između Ukrajine i Rusije, sa svim mogućim posljedicama.

Kako tvrdi Vitrenko ovaj plinovod udvostručuje isporuku plina iz Rusije u Njemačku zaobilazeći Ukrajinu kroz Baltičko more i pretvara ukrajinski plinski transportni sustav u hrpu starog željeza. Ako tranzit nije potreban, više nema nikakvog odvraćanja, naglasio je Vitrenko.


Njemačko Ministarstvo gospodarstva prošlog je tjedna donijelo zaključak kako plinovod Sjeverni tok 2 ne prijeti opskrbi plinom Europskoj uniji, a svoje je mišljenje o tome proslijedilo nadležnoj Saveznoj energetskoj agenciji koja donosi konačnu odluku o njegovom certificiranju tj. davanju uporabne dozvole. Utvrđeno je kako je plinovod pouzdan.

Ovoj vijesti možemo pridodati i onu, prema kojoj su, u kontekstu sadašnje brzorastuće napetosti u Donbasu između ukrajinske vojske i proruskih pobunjeničkih snaga, u Glasgowu, na klimatskom summitu, razgovarali ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy i njemačka savezna kancelarka Angela Merkel (koja tu dužnost sada obnaša još samo tehnički, do uspostave nove vlade koja bi se trebala formirati do kraja godine).Zelenskyy se oglasio i na Twitteru. “Tijekom sastanka u Glasgowu s Angelom Merkel razgovarali smo o trenutačnom sigurnosnom stanju u Donbasu i tijeku pregovora za uspostavu mira, energetskoj krizi u Europi i načinima njezinog prevladavanja, kao i o aktualnim pitanjima odnosa Ukrajine i Njemačke“, napisao je ukrajinski predsjednik.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI