SJEVERNA KOREJA SE SPREMA NA TAJ POTEZ? Prebacuju li nuklearne bombe na svoju granicu?

Foto: Jack Kurtz/Guliver Image

Sprema li se Sjeverna Koreja razmjestiti taktičko nuklearno oružje duž svoje napete granice sa suparničkom Južnom Korejom? Problematična granica udaljena je samo kratku vožnju (91 km) od 26 milijuna ljudi koji žive u Seulu i njegovoj prijestolnici.

Tako to izgleda mnogim stručnjacima koji ovog tjedna posvećuju veliku pozornost visokom profilu sjevernokorejske vojske. Moguće raspoređivanje, samo dva mjeseca nakon prikrivene prijetnje čelnika Kim Jong Una da će preventivno upotrijebiti nuklearno oružje, predstavljalo bi veliki razvoj u desetljećima dugom sukobu na Korejskom poluotoku, piše  France Presse čiji tekst u nastavku prenosi Geopolitikanews.

U nastavku slijedi pogled na Kimove najnovije nuklearne poteze.

Nuklearno oružje na granici?

Tijekom vojnog sastanka koji je završio u četvrtak, Kim i drugi visoki dužnosnici potvrdili su dodatne “operativne dužnosti” i “modificirane operativne planove” za vojne jedinice u blizini granice s Južnom Korejom.U depešama (oblik komunikacije u diplomatskoj razmjeni informacija op.a.) državnih medija nije se izravno spominjalo nuklearno oružje. No vanjski stručnjaci vjeruju da nejasan jezik Sjeverne Koreje signalizira njezinu namjeru da unaprijed razmjesti taktičko nuklearno oružje. Svoju ocjenu dijelom temelje na nedavnim javnim komentarima Sjeverne Koreje o takvim planovima, te na nizu testova nuklearnih projektila kratkog dometa dizajniranih za napad na strateške objekte u Južnoj Koreji, uključujući tamošnje američke vojne baze.

Jedan veliki nagovještaj došao je u travnju, kada je Sjeverna Koreja testirala novorazvijeno vođeno oružje za koje je rekla da će poboljšati učinkovito djelovanje “taktičkih nuklearnih bombi” i pojačati vatrenu moć topničkih jedinica na fronti. Kasnije tog mjeseca, Kim je rekao da bi mogao preventivno koristiti svoj nuklearni program ako ga se isprovocira.

Sjeverna Koreja sada ima “mnogo veće šanse da upotrijebi svoje taktičko nuklearno oružje na bojnom polju” ako izbije rat na Korejskom poluotoku, rekao je Kim Yeol Soo, stručnjak s Južnokorejskog instituta za vojna pitanja.

Oružje koje će vjerojatno biti raspoređeno na granici su neke od mobilnijih raketa kratkog dometa s čvrstim gorivom koje je Sjeverna Koreja testirala otkako je nuklearna diplomacija sa Sjedinjenim Američkim Državama propala 2019. godine. Sjeverna Koreja je te rakete – za koje strani stručnjaci kažu da su potencijalno sposobni izbjeći južnokorejsku i američku proturaketnu obranu – nazvala “taktičkim” oružjem, što implicira namjeru da ih naoruža nuklearnim oružjem nižeg učinka.

Sjeverna Koreja je vjerojatno već nabavila tehnologiju za naoružavanje svojih projektila nuklearnim bojevim glavama, tako da bi se njeno raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja moglo dogoditi bilo kada, rekao je Kim Taewoo, bivši čelnik Korejskog instituta za nacionalno ujedinjenje u Seulu.

Sjeverna Koreja već ima tisuće konvencionalnog oružja usmjerenog na Južnu Koreju i gotovo 30 000 američkih snaga koje su tamo stacionirane, ali premještanje njezinih nuklearnih projektila kratkog dometa do granice bio bi najjasniji znak da Kim želi upotrijebiti svoje nuklearno oružje kako bi zaprijetio Južnoj Koreji i ugrabio ustupke od vanjskih nuklearnih pregovarača.

Zajedno s očitim pripremama Sjeverne Koreje za svoj prvi nuklearni test u pet godina, među promatračima postoji duboka skepsa da diplomacija može uvjeriti zemlju da odustane od nuklearnog oružja. Kritičari pozivaju Seul i Washington da formuliraju novi pristup rješavanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje koji se brzo poboljšava.

Neki stručnjaci, međutim, rekli su da Sjeverna Koreja možda neće rasporediti rakete s nuklearnim oružjem zbog mogućih problema s njihovim održavanjem.

Hoće li Južna Koreja reagirati razmještanjem nuklearnog oružja?

Očigledno nastojanje Sjeverne Koreje da razmjesti taktičko nuklearno oružje može biti dio Kimovog nedavnog zavjeta da će se sve snažnije suprotstavljati Sjedinjenim Državama usred zaustavljene nuklearne diplomacije. Sukladno tome, Washington i Seoul rade na jačanju svojih kombiniranih obrambenih sposobnosti kako bi se nosili sa sjevernokorejskim nuklearnim prijetnjama. Nova konzervativna vlada Južne Koreje, koja je preuzela dužnost prošlog mjeseca, rekla je da će proširiti svoje sposobnosti konvencionalnog naoružanja i ojačati svoju obranu u suradnji sa Sjedinjenim Državama.

Dok su Koreje izbjegavale velike sukobe od kraja Korejskog rata 1950.-53., posljednjih godina bilo je smrtonosnih okršaja i napada u kojima su ubijeni deseci. Sjeverna Koreja ima povijest eskalacije prijetnji i provokacija kada se u Južnoj Koreji ili Sjedinjenim Državama inaugurira nova vlada kako bi se stvorilo potencijalno povoljno okruženje za buduće pregovore. Zemlja je tada često smanjivala svoju retoriku i pokretala ‘ofenzive šarma’. To se može dogoditi i ovaj put, ali nuklearno oružje na prvoj crti bojišnice zakompliciralo bi način na koji Južna Koreja odgovara na bilo koju buduću sjevernokorejsku provokaciju.

Novi južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol, tijekom samita s američkim predsjednikom Joeom Bidenom prošlog mjeseca, osigurao je američku obvezu regionalnog raspoređivanja američkih strateških sredstava kao što su dalekometni bombarderi i nosači zrakoplova kao odgovor na provokacije Sjeverne Koreje. Saveznici bi u kolovozu također mogli provesti svoju najveću kombiniranu vojnu obuku u posljednjih nekoliko godina. No, Yoon je ustvrdio da neće nastaviti nuklearni razvoj niti tražiti od Sjedinjenih Država da preraspodijele nuklearno oružje u Južnoj Koreji kao odvraćanje od potencijalne agresije Sjeverne Koreje.

Južnokorejska vojska priopćila je da pomno prati aktivnosti Sjeverne Koreje u vezi s mogućim potezom raspoređivanja taktičkog nuklearnog oružja, ali nije dala detalje. Neki stručnjaci kažu da su Sjevernokorejsko širenje taktičkog nuklearnog oružja i razvoj raketa dugog dometa, koje mogu doseći kopno SAD-a, umanjili vjerodostojnost američkog “nuklearnog kišobrana”, iako je Bidenova administracija u više navrata potvrdila američku predanost obrani Južne Koreje cijelim nizom svojih vojnih sposobnosti.

Osim toga, poziva se na ponovno uvođenje američkog nuklearnog oružja u Južnu Koreju. “Trebali bismo prijeći na strategiju zaustavljanja nuklearnih prijetnji Sjeverne Koreje kroz nuklearnu ravnotežu”, rekao je Kim Taewoo, bivši čelnik Korejskog instituta za nacionalno ujedinjenje. “Razmještanje taktičkog nuklearnog oružja znači da će nuklearna prijetnja Sjeverne Koreje biti točno ispred nas.”

Što slijedi?

Taktičko nuklearno oružje dio je petogodišnjeg plana razvoja naoružanja koji je Kim Jong Un objavio prošle godine. On je ove godine pojačao testiranje balističkih projektila neviđenim tempom kako bi, piše France Presse, povećao sposobnost svoje zemlje da napadne i kopno SAD-a i Južnu Koreju.

Tjednima su američki i južnokorejski dužnosnici bilježili znakove neposredne nuklearne probe Sjeverne Koreje, koja bi bila prva od 2017. i ukupno sedma. Takav test mogao bi biti dio pokušaja izrade bojne glave koja bi mogla stati na taktičke projektile ili rakete s više bojnih glava. No, Sjeverna Koreja još nije provela takav test, vjerojatno zbog kontinuirane epidemije COVID-19 i protivljenja Kine, njenog posljednjeg velikog saveznika i najvećeg pružatelja pomoći.

Sjeverna Koreja je do sada odbijala ponude Bidenove administracije o otvorenim razgovorima, pozivajući Washington da najprije napusti svoju “neprijateljsku politiku”, izraz koji koristi u odnosu na ekonomske sankcije predvođene SAD-om i zajedničke američko-južnokorejske vojne vježbe.

Stručnjaci kažu da je samo pitanje vremena kada će Sjeverna Koreja provesti nuklearni test, što se smatra bitnim korakom u proširenju njezina nuklearnog arsenala prema Kimovom petogodišnjem planu. Takav bi test vjerojatno dodatno zakomplicirao nastojanje da se nastavi nuklearna diplomacija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI