Sjedinjene Države obavijestile Tursku kako odustaju od slanja vojnih brodova u Crno more

Prema izvorima, Sjedinjene Države često obavještavaju Tursku o “potencijalnom ulasku” svojih brodova u Crno more. Međutim, sama činjenica zahtjeva ne mora značiti i neizbježni prolazak brodova – “to je, prije, jamstvo da brodovi mogu ući u vodno područje ako je potrebno“.

Ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov prije tri dana oštro je upozorio Washington da svoje brodove „drži podalje od Krima jer bi moglo doći do sankcija.

Nakon što su se pojavile informacije o mogućem ulasku američkih vojnih brodova u Crno more, ruska mornarica u utorak je počela vježbe u Crnom moru, tijekom kojih se vježbaju gađanja površinskih i zračnih ciljeva.

Osim toga, iz Kaspijskog jezera (mora) kanalom Volga-Don, u Azovsko i Crno more prebacuje se više od deset brodova Kaspijske flotile koji će u vježbama sudjelovati zajedno s brodovima Crnomorske flote.

Navedenu odluku Washingtona, nedvojbeno, prije svega treba promatrati u kontekstu telefonskog poziva američkog predsjednika Joe Bidena ruskom čelniku Vladimiru Putinu, kada je ruskom kolegi predložio sastanak i razgovore o različitim temama iz međunarodnih odnosa.Facebook Comments

Loading...
DIJELI