Sirijska vojska pokreće napad na „IS“ i iz okruženog grada Deir ez-Zour i tamošnje zrakoplovne baze (Video)

Kao što smo već jučer izvjestili, sirijska vojska uspjela je 6. kolovoza osloboditi i posljednje veliko ISIL-ovo vojno uporište u regiji Homs, neveliki grad As-Suhna, 70-ak kilometara sjevero-istočno od Palmire. Sirijskoj vojsci sada je u potpunosti otovren put prema gradu Deir ez-Zouru, u kojem se jedan garnizon sirijske vojske već tri godine nalazi u potpunom okruženju snaga „Islamske države“, isto kao i postrojbe sirijske vojske u obližnjoj zrakoplovnoj bazi posredstvom koje se zračnim putom svo to vrijeme sirijskim vojnicima i stanovništvu dostavlja materjalna pomoć.

Istovremeno s oslobađanjem Suhna, sirijska vojska prema Deir ez-Zouru  napreduje i sa sjevera, uz zapadnu obalu rijeke Eufrat. Napominjemo, prema tom gradu povlače se i snage „Islamske države“ iz zone vojnih operacija vezanih za oslobođenje grada Rakke, koju izvode postrojbe „Sirijskih demokratskih snaga“, čiju okosnicu čine kurdske snage, a podupiru ih Sjedinjene Američke Države. Međutim, neovisno što ISIL-ove snage još uvjek mjestimično mogu prožati i vrlo jak otpor, u strateškom smislu one više ništa ne mogu promijeniti i njihov je konačan poraz neizbježan.

U nedjelju je sirijska informativna agencija SANA priopćila kako su sirijske vojne snage  u gradu Deir ez-Zouru, po prvi put nakon totalnog okruženja u kojem su se našle, pokrenule veliki napad na terorističke snage „Islamske države“ u gradskim zonama Al-Maqaber i Panorama, kao i u okolici zrakoplovne baze i naselju Al-Bgeilia. Pritom su uništena ISIL-ova utvrđenja i položaji, kao i veliki dio njihovih boraca.

Pritom ISIL-ovi borci gotovo da i nemaju logistike, a u naseljima pod njihovom vlašću protiv njih su počele i gerilske borbe lokalnog stanovništva.

Lokalni izvori na zapadu regije Deir ez-Zour priopćili su kako je organizirana grupa stanovnika naselja Al-Masrab digla u zrak ISIL-ovo skladište oružja i započela borbu s jednom njegovom postrojbom. Temeljem informacija o brzom prodoru sirijske vojske i njezinim uspješnim vojnim operacijama koje izvodi uz pomoć zrakoplovstva, raste kaos u redovima „Islamske vojske“ u čitavoj regiji Deir ez-Zour. 

 

Original možete pronaći na geopolitika.news

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI