SCHOLZ O SITUACIJI U EU: Europska unija mora postati geopolitički igrač, trebat će puno izdržljivosti

Foto: Guliver Image

U intervjuu za njemački medij Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), njemački kancelar Olaf Scholz govorio je o Njemačkoj, kao i o geopolitičkoj perspektivi Europske unije u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu, objavio je portal Geopolitika.news.

“Politika počinje sagledavanjem stvarnosti. Pogotovo kad nam se ne sviđa. Dio stvarnosti je da se imperijalizam vratio u Europu. Mnogi su se nadali da će bliske gospodarske veze i međusobna ovisnost osigurati stabilnost i sigurnost u isto vrijeme. Tu je nadu sada vidljivo uništio Putin svojim ratom protiv Ukrajine. Ruske rakete ne samo da su prouzročile golema razaranja u Harkovu, Mariupolju i Hersonu, već su i europski i međunarodni mirovni poredak proteklih desetljeća pretvorile u ruševine”, rekao je Scholz za njemački medij.

Osvrnuo se i na stanje u njemačkoj vojsci – Bundestagu, kazavši kako ono, kao i pretjerana ovisnost o ruskim energentima, sugerira “da smo nakon završetka Hladnog rata imali lažni osjećaj sigurnosti”.

Scholz je kazao da sankcije EU-a uvedene Rusiji vezane uz invaziju u Ukrajini neće biti ukinute ako se uspostavi mir pod “uvjetima koje je nametnula Rusija”, usprkos činjenici da mnogi njemački građani pate od visokih cijena benzina i hrane.

“Da ćemo možda morati još dugo zadržati sankcije, bilo nam je jasno od početka. Također nam je jasno da u slučaju mira pod uvjetima koje nameće Rusija nijedna od ovih sankcija neće biti ukinuta”, rekao je.Prema Scholzu, već sada mnogi njemački građani pate od takvih posljedica kao što su visoke cijene benzina i hrane, mnogi gledaju na račune za struju i gorivo ‘sa tjeskobom’.

“Taj put nije lak ni za tako jaku, prosperitetnu zemlju kao što je naša. Trebat će nam puno izdržljivosti”, naglasio je Scholz.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI