Saudijska Arabija podržava egipatsko pravo na vojnu intervenciju u Libiji

Važna vijest, koja može imati dalekosežne posljedice, sinoć je stigla iz Rijada. Naime, Saudijska Arabija podržala je pravo Egipta na zaštitu svojih granica od „ekstremizma i terorističkih najamnika“, priopćeno je sinoć, 23. lipnja, nakon zasjedanja vlade te zemlje pod predsjedanjem kralja Salmana bin Abdel Aziza al-Sauda (info: Al-Arabiya).

„Sigurnost Arapske Republike Egipat je neotuđivi dio sigurnosti Kraljevstva Saudijske Arabije i čitave arapske nacije. Egipat ima pravo štititi svoje granice i stanovnike od ekstremizma i terorističkih najamnika, a također i od njihovih suradnika u regiji“, objavljeno je u priopćenju.

Rijad je objavio potporu Kairu u njegovu pravu na „zaštitu svojih zapadnih granica od terorizma“ i pozvao međunarodnu zajednicu na preuzimanje odgovornosti za postizanje sveobuhvatnog rješenja, koje će jamčiti sigurnost i zaštitu libijske zemlje, uspostavu državnih institucija u Libiji, likvidaciju terorizma i ekstremističkih organizacija, završetak nezakonitih stranih miješanja, koji rasplamsavaju terorizam u regiji“.

Podsjećamo: u libijski sukob aktivno se uključila Turska u dogovoru s oslabljenom vladom premijera Fayeza al-Sarajja (čije su snage bile koncentrirane isključivo na obranu šire zone glavnog grada Tripolija), nakon čega su uslijedile vojne pobjede vladinih snaga nad njihovim glavnim suparnikom generalom Khalifom Haftarom i njegovom Libijskom nacionalnom vojskom – LNA. Posljenjih dana vladine snage nastavljaju ofanzivu na strateški važan lučki grad Sirt i južno od njega smještenu vojnu zračnu bazu „Al Jufra“. Turski predsjednik Erdogan nedavno je izjavio: „Sada je cilj ovladavanje teritorijem Sirta. To je prostor s naftnim bušotinama, to je vrlo važno.“

Međutim, u libijski sukob postupno se uvlači i veliki turski regionalni suparnik Egipat. Kairo je prošloga tjedna moguće zauzimanje Sirta od strane vladinih snaga uz pomoć turske vojske i tehnike nazvao „crvenom linijom“ za egipatsku vojsku. Tamošnje Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako vlada u Tripoliju „mora znati svoje mjesto i shvatiti realnost svojih razmjera u Libiji  … Egipat pokazuje veliko strpljenje ali neće mirno gledati na bilo koje kršenje ili nastojanje za posezanjem na njegove nacionalne interese i sigurnost“. U subotu je egipatski predsjednik Abdel Fattah Al-Sisi izjavio kako njegova zemlja ima zakonito pravo umiješati se u stanje u Libiji gdje se formira terorističko uporište, te je pozvao vojsku za pripremu vojne misije „u slučaju nužde“, dodajući, kako se Egipat susreće s neposrednim prijetnjama od terorističkih najamnika koje podupiru vanjske zemlje. Tu je izjavu vlada u Tripoliju nazvala „neprihvatljivom“ te je ocijenila kao „objavu rata“.Najnovija potpora Saudijske Arabije, uz već raniju od strane UAE, Kairu će sigurno dobro doći u osmišljavanju daljnjih poteza, tim prije što je jasno kako Rijad sudbinu Libije sada de facto veže i sa svojom i sa sudbinom „čitave arapske nacije“.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI