SASTALI SE JOHNSON I SCHOLZ: Velika Britanija i Njemačka neće slati tenkove u Ukrajinu

Foto: Ben Stansall/Pool via REUTERS

“Ne bi bilo prikladno” da zapadni saveznici ispune baš sve zahtjeve iz Ukrajine za oružjem, rekao je britanski premijer Boris Johnson, prenosi Politico. On je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom nakon njihovog prvog sastanka u Londonu, objavio je portal Geopolitika.news.

Nekoliko sati ranije je Berlin odbio poslati tenkove Marder u Ukrajinu, tvrdeći da su Njemačkoj potrebni za vlastitu obranu.

Ujedinjeno Kraljevstvo poslat će u Ukrajinu vojnu opremu vrijednu više od 100 milijuna funti, uključujući više protuzračnih projektila Starstreak i dodatnih 800 protuoklopnih projektila te preciznog streljiva.

Novi britanski paket vojne pomoći još uključuje kacige, uređaje za noćno gledanje i pancire. Međutim, Johnson je rekao da Zapad neće moći ispuniti sve zahtjeve za oružjem koje je tražila Ukrajina, jer “ne bi bilo prikladno” isporučiti dio te opreme Kijevu.

Upitan hoće li UK poslati svoje tenkove i oklopna vozila u Kijev, Johnson je odgovorio: “U osnovi sam spreman razmotriti bilo što u vidu obrambenog oružja kako bih pomogao Ukrajincima da zaštite sebe i svoj narod”.“Mislim da je važno da dajemo opremu koja je istinski korisna i kojom mogu upravljati Ukrajinci. Možda bi bilo korisnije podržati Ukrajince tako što da im obnavljamo postojeće zalihe i dopustimo nekim od bivših zemalja Varšavskog pakta da isporuče dio svojih oklopnih snaga”, rekao je Johnson.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI