SASTALI SE BIDEN I MODI: No oko Ukrajine se ipak nisu mogli sasvim usuglasiti

Wikimedia Commons

Joe Biden i Narendra Modi održali su u sinoć “iskren” virtualni razgovor, ali nisu približili stajališta o ratu u Ukrajini, što je tema koja narušava odnose Indije i Sjedinjenih Država, prenosi AFP.

Visoka dužnosnica Bijele kuće rekla je novinarima da su američki predsjednik i indijski premijer razgovarali oko sat vremena “srdačno” i “iskreno”, ali da je bilo određene napetosti. “Predsjednik je jasno rekao da misli kako u interesu Indije nije ubrzavanje i povećanje uvoza ruskih energenata” koji zasad čine manji dio njezina uvoza, rekla je američka glasnogovornica Jen Psaki, ustvrdivši da je Washington čak spreman “pomoći” Indijcima u njihovoj “diverzifikaciji” resursa.

Amerikanci pretpostavljaju da zapravo Indija pomaže Rusiji da zaobiđe sankcije nametnute od strane Zapada. Zbog čvrstih veza naslijeđenih iz vremena Hladnog rata, vlada Narendre Modija smatra Moskvu “nosivim stupom” svoje vanjske politike zbog svog “strateškog partnerstva” u nacionalnoj sigurnosti. Rusija je glavni dobavljač oružja Indiji, ali New Delhi uz naftu uvozi rusko gnojivo i dijamante. Indija izvozi na rusko tržište farmaceutske proizvode, čaj i kavu.

Tijekom virtualnog razgovora indijski premijer je kratko rekao da situacija u Ukrajini “veoma zabrinjava” i opet je iznio potporu rusko-ukrajinskim pregovorima na koje Washington gleda sa sumnjom. Američka strana nastoji uvjeriti Indiju da će ju potpora Rusiji na kraju oslabiti u odnosu na Kinu

Facebook CommentsLoading...
DIJELI