SAD smanjile uvoz iz Kine za 35 mlrd. dolara ali su porasle potrošačke cijene

Screenshot

Američki uvoz kineskih proizvoda u prvoj polovici 2019.g. smanjio se za 35 milijardi dolara, ali je povećanje carina na kineske proizvode dovelo do rasta potrošačkih cijena u američkom gospodarstvu.

Stručnjaci UN-ove Konferencije za trgovinu i razvoj (UNCTAD) u izvješću, objavljenom na sajtu Glavne skupštine UN-a, navode, kako su negativne posljedice trgovinskog rata vidljive i u Kini i u SAD-u.

U istom izvješću je navedeno kako je, kao rezultat niza primjena protu-kineskih carina od strane Trumpove administracije (u četiri navrata), smanjen uvoz kineskih proizvoda u SAD u prvoj polovici ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine za više od 25% – sa 130 milijardi dolara na 95 mlrd. dolara – dakle za ukupno 35 milijardi dolara.

U istraživanju je utvrđeno kako su američke tvrtke djelomično kompenzirale rast carina na račun povećanja cijena na proizvode u SAD-u, a pritom je dio tvrtki mogao odgoditi povećanje cijena na račun dugoročnih ugovora (s Kinezima) sklopljenih prije uvođenja carina.

Ali kako se bude nastavljao trgovinski rat između dviju svjetskih  mega-ekonomija, tako će i te tvrtke, kako se navodi u izviješću, biti primorane povećavati cijene proizvoda u SAD-u.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI