SAD ŠALJE RAKETNI SUSTAV U UKRAJINU: Do sada predano više od 5.500 protuoklopnih sustava Javelin

Foto: Ilustracija/Pixabay

Iz američkog ministarstva obrane objavili su podatak kako su SAD do sada predale više od 5.500 protutenkovskih raketnih sustava Javelin u Ukrajinu, prenosi Geopolitika.News.

“Od 14. travnja, SAD su predale više od 5500 protuoklopnih sustava Javelin Ukrajini otkako je počela ničim izazvana invazija Rusije”, piše u objavi ministarstva na Twitteru.

FGM-148 Javelin (“Koplje”) se ispaljuje s ramena, a projektil se sam automatski usmjerava svoj prema meti, što omogućujući napadaču da se zakloni odmah nakon ispaljivanja i izbjegne izlaganje protivničkoj paljbi.

Javelin je težak 22 kg (projektil+tuba), dometa 2500 m, a navodno može probiti oklop vrste RHA koji je debeo 7.5 cm. Proizveden od strane vojnih tvrtki Raytheon i Lockheed Martin, Javelin se pokazao kao učinkovit sustav u bliskoj borbi. Ukrajinske oružane snage trebaju hitno više takvog oružja, tvrde. Ukrajinske snage su, osim Javelina, dobile tisuće drugih vrsta protutenkovskih oružja, uključujući britanske NLAW-e, švedske AT4 i Carl-Gustave, njemačke Panzerfauste i španjolske Instalaze C90.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI