SAD razmatraju uvođenje novih sankcija protiv Rusije

SAD nastavljaju ramatrati mogućnost uvođenja drugog paketa sankcija protiv Rusije u svezi  „afere Skripalj“ u britanskom Salisburyju.

„Mi ne objavljujemo (nove) sankcije. Ali mi ih nastavljamo razmatrati na način da bismo bili sigurni da ćemo to učiniti ispravno“, izjavio je predstavnik State Departmenta.

State Department je izvijestio Kongres da Rusija nije ispunila zahtjeve iz američkog zakona „O nadzoru kemijskog i biološkog oružja“, koji je usvojen u svezi s događajem u britanskom Salisburyju, gdje su 4. ožujka otrovani (ostali živi) bivši ruski špijun Sergey Skripalj i njegova kćer Julija, a za što Velika Britanija i SAD, kao i niz drugih europskih zemalja optužuju Rusiju. London smatra da su oni otrovani kemijskom supstancom A234, a Moskva sve optužbe na svoj račun kategorički odbacuje. Zbog toga je Washington 27. kolovoza uveo prvi paket sankcija u okviru spomenutog zakona, a State Department daljnje poteze razmatra s Kongresom.

Podsjećamo: spomenuti zakon za drugi paket sankcija razmatra šest vrsta sankcija, od čega od predsjednika SAD traži primjenu najmanje tri. Radi se o sniženju razine diplomatskih odnosa, zabrani američkim bankama davanja kredita Rusiji, sprječavanju davanja međunarodnih kredita Rusiji, zabrani izvoza američkim tvrtkama proizvoda i tehnologija iz Rusije, osim poljoprivrednih, potpunoj zabrani  uvoza iz Rusije, između ostalog i nafte i naftnih proizvoda, zabrani letova u i iz SAD-a ruskim državnim zračnim prijevoznicima, što se može direktno odnositi na „Aeroflot“.

Original možete pronaći na www.geopolitika.newsFacebook Comments

Loading...
DIJELI