SAD ČESTITALE NOVOM PAKISTANSKOM PREMIJERU: ‘Jedva čekamo nastavak naše povijesne suradnje s Pakistanom’

Pakistan je dobio novog premijera. To je Šehbaz Šarif, izabran u ponedjeljak, nakon što je dan ranije izglasano nepovjerenje njegovu prethodniku Imranu Khanu koji je optužio Washingtog da je kriv za njegovu smjenu. SAD su čestitale novom premijeru, piše AFP, objavio je portal Geopolitika.news.

“Sjedinjene Države čestitaju novoizabranom pakistanskom premijeru Šehbazu Šarifu i jedva čekamo nastavak naše povijesne suradnje s Pakistanom”, napisao je u priopćenju američki državni tajnik Antony Blinken.

Dodao je da “SAD ocjenjuje da je snažan, napredan i demokratski Pakistan bitan za interese naših dviju zemalja”.

U ponedjeljak je Šehbaz Šarif (70), predsjednik Pakistanske muslimanske lige (PML-N) i mlađi brat bivšeg premijera Navaza Šarifa, izabran za premijera na sjednici nacionalnog parlamenta koju je oporba bojkotirala. Na dužnosti premijera ove islamske republike sa 220 milijuna stanovnika koja posjeduje nuklearno oružje, zamjenjuje bivšu zvijezdu kriketa Imrana Khana (69) koji je u nedjelju svrgnut izglasavanjem nepovjerenja, što je prvi takav slučaj u zemlji.

Imran Khan je više puta isticao da je žrtva “promjene režima” koju je SAD organizirao uz pomoć oporbe, zbog svoje kritike američke politike u Iraku i u Afganistanu i suradnje s Rusijom i Kinom. Khan je pozvao stanovništvo na prosvjede kako bi nagnao vlast na raspisivanje prijevremenih izbora i rekao je prošlog tjedna da nikad neće prihvatiti “tu uvoznu vladu”. No, Khan je izgubio većinu u parlamentu, izgubio je potporu vojske koja je bitna za održavanje vlasti, a Vrhovni sud zemlje je presudio protiv njegove odluke za raspuštanjem parlamenta.Facebook Comments

Loading...
DIJELI