RUSKI VELEPOSLANIK O IZGRADNJI PLINOVODA: Američko-njemački sporazum o ‘Sjevernom toku 2’ ne obvezuje Rusiju

Plinovod Sjeverni tok 2 i dalje je vruća tema zapadnih i ruskih medija.

Iako je njegov završetak pri samom kraju, uz uzbuđenje raste i nervoza zbog onih koji ga podržavaju i oni koji su protiv izgradnje.

Radi se o plinovodu čiji će kapacitet biti velikih 55 milijardi m3 plina godišnje, a sam projekt dodatno će ojačati europsku energetsku infrastrukturu i sigurnost opskrbe prirodnim plinom na što svi ne gledaju sa simpatijama.


U najnovijem intervjuu za ruski medij Izvestia, na sve ovo što se posljednjih tjedana događa oko Sjevernog toka 2 u kontekstu sredinom prošlog mjeseca potpisanog američko-njemačkog sporazuma reagirao je ruski veleposlanik u SR Njemačkoj Sergej Nečajev.

Diplomat je izjavio kako spomenuti sporazum Sjedinjenih Država i Njemačke neće utjecati na dinamiku izgradnje i vrijeme dovršetka Sjevernog toka 2 jer je ostalo samo nekoliko dana do kraja njegove izgradnje.“Prije svega, potrebno je razjasniti terminologiju. SAD i SR Njemačka nisu sklopile sporazum o Sjevernom toku 2. Govorimo o zajedničkoj izjavi, koja nije pravno obvezujući dokument za strane potpisnice. Za Rusiju, koja nije sudjelovala u njegovoj pripremi, ne snosi nikakve posebne obveze”, rekao je Nečajev.

Podsjetio je da je predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio o svrsishodnosti zadržavanja ove rute za dostavu ruskog plina zemljama EU pod ekonomski opravdanim uvjetima.

Govoreći o samom plinovodu, ruski veleposlanik u Njemačkoj napomenuo je kako je “usprkos svim političkim uzbuđenjima oko ove teme na Zapadu, plinovod bio i ostao tržišna inicijativa zainteresiranih tvrtki“, koje uključuju pet velikih europskih energetskih koncerna (Uniper SE, Wintershall Dea, OMV, Shell i Engie). (Ovdje podsjećamo kako je s ruske strane, kao glavni investitor u spomenutom projektu – Gazprom).

Projekt je dobio sve potrebne dozvole i provodi se u potpunosti sukladno zakonima Njemačke i EU. Nakon puštanja u rad, ovaj će se plinovod pridružiti europskoj plinskoj infrastrukturi, postajući njezin sastavni element, zaključio je ruski veleposlanik u SR Njemačkoj u svom intervjuu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI