RUSKI SUD ODLUČIO: Zaustavlja se kaspijski naftovod

Foto: Guliver Image

Ruski je sud naložio da se obustavi aktivnosti na 30 dana u jednom od najvećih svjetskih naftovoda, izvještava Reuters, a prenosi Geopolitika.news.

Unatoč tome, Tengizchevroil, operater najvećeg kazahstanskog naftnog polja Tengiz, objavio je da opskrba naftom putem CPC naftovoda nije prekinuta. Tri industrijska izvora također su rekla da su opskrbe naftom s polja u Kazahstanu do CPC naftovoda bile neprekinute od srijede ujutro.

Tengizchevroil, u kojem Chevron ima 50% udjela, rekao je da je od CPC-a zatražio pojašnjenje o detaljima i sljedećim koracima nakon presude.

CPC, koji rukuje s oko 1% globalne nafte, objavio je da je odluka o obustavi operacija povezana s papirologijom o izlijevanju nafte te da se konzorcij, koji uključuje Chevron i Exxon, mora pridržavati sudske presude od utorka. Bilo kakav veći poremećaj u CPC-u dodatno bi opteretio globalno tržište nafte koje se suočava s jednom od najgorih kriza u opskrbi od arapskog naftnog embarga 1970-ih.

CPC je rekao da je podnio žalbu sudu u ruskoj crnomorskoj luci Novorossiisk tražeći da se provedba presude obustavi kako bi se izbjegao zastoj koji bi mogao dovesti do nepopravljivih posljedica za opremu naftovoda.CPC naftovod je u središtu pozornosti otkako je Rusija poslala trupe u Ukrajinu, u okviru “specijalne vojne operacije”. Zapadne sankcije uvedene kao rezultat toga smanjile su ruski izvoz i utjecale na rast cijena nafte.

Rusija je već smanjila protok plina preko plinovoda Sjeverni tok 1, koji ruskim plinom opskrbljuje Njemačku i druge europske države. Taj plinovod radi s 40% kapaciteta zbog spora oko popravaka opreme.

Sankcije

Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije na rusku naftu, ali su rekle da tokovi iz Kazahstana kroz Rusiju trebaju teći bez prekida. Europska unija je u međuvremenu rekla da se do 2027. želi odviknuti od oslanjanja na ruska fosilna goriva.

Izvješće o stanju na terminalu u koje je Reuters imao uvid pokazuje da se utovar nafte s CPC terminala nastavio od podneva 5. srpnja, ali nije jasno jesu li se operacije nastavile 6. srpnja.

CPC je u srijedu rekao da je zamjenica ruskog premijera Viktoria Abramchenko naredila regulatorima, uključujući regulatoru industrijske sigurnosti Rostekhnadzoru, da pregledaju objekte ruskog dijela konzorcija. Rečeno je da je inspekcija pronašla neke “dokumentarne” nepravilnosti u planovima o tome kako se uhvatiti u koštac s izlijevanjem nafte. Prošle godine došlo je do izlijevanja nafte na terminalu.

Kazahstan je objavio da vlada raspravlja o mjerama za rješavanje utjecaja ograničenja na izvoz nafte putem CPC-a. Naftovod je prošle godine iz Crnog mora izvezao do 54 milijuna tona, ili oko 1,2 milijuna barela dnevno, glavne vrste kazahstanske sirove nafte, blago kisele CPC mješavine. Djelovanje naftovoda već je prekinuto zbog štete od oluje na terminalnoj opremi Crnog mora ove godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI