RUSKI PREDSJEDNIK ZATRAŽIO ‘KONKRETAN DOGOVOR’: Traži da se spriječi proširenje NATO-a na istok

Foto: Profimedia

Napetost između Rusije i zapadnih zemalja u posljednje vrijeme sve više rate. U javnosti se špekulira o mogućoj ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je u srijedu “konkretan dogovor” koji će spriječiti proširenje NATO-a na istok i raspoređivanje oružanih sustava blizu ruske granice te predložio da se organiziraju pregovori o tom pitanju, prenosi AFP, objavio je portal Geopolitika.news.

“U dijalogu sa Sjedinjenim Državama i s njihovim saveznicima nastojat ćemo na postizanju konkretnog dogovora kojim bi se spriječilo svako širenje NATO-a na istok i raspoređivanje oružanih sustava koji nam prijete u neposrednoj blizini ruskog teritorija”, istaknuo je Putin.


“Predlažemo da o tom pitanju započnu važni pregovori”, rekao je na svečanom prijemu vjerodajnica stranih veleposlanika u Kremlju.

“Trebaju nam pravna jamstva jer naši zapadni kolege nisu poštovali svoje odgovarajuće usmene obveze”, rekao je ruski predsjednik. Po njegovu mišljenju “svi znaju da su dana usmena jamstva o neširenju NATO-a na istok (nakon raspada SSSR-a), a oni su radili sasvim suprotno”.Putin je optužio Sjevernoatlantski savez da je “tako zanemario zakonitu rusku zabrinutost na sigurnosnom polju te da ju i dalje zanemaruje”. Rusija želi “čvrsta i dugoročna sigurnosna jamstva”, istaknuo je, dodajući da dogovor mora voditi računa o interesima Rusije i svih euroatlantskih zemalja. “Mir i stabilnost moraju se osigurati u čitavom svijetu i čitav svijet ih treba”, naglasio je Putin.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI