RUSIJA ŽELI MODERNIZIRATI REZERVNE TENKOVE: Obnavlja se između 800 i 1000 modela T-62

Foto: Wikimedia Commons

Rusija priprema provesti značajnu modernizaciju svojih rezervnih tenkova T-62. Izvori sugeriraju da se između 800 i 1000 tenkova ovog modela obnavlja. Međutim, zašto je Rusija izabrala T-62 za modernizaciju umjesto novijih (ali i dalje starih) modela T-72 ili T-80? Odgovor pokušava naći vojni portal Bulgarianmilitary, piše portal Geopolitika.news.

Rusija je proizvela više od 22 tisuće tenkova T-62. Prema nepotvrđenim informacijama, nešto više od 2000 tenkova je bilo u službi u Sovjetskom Savezu, a kasnije i u Rusiji. Nakon početka sirijskog građanskog rata i ulaska ruske vojske u Siriju, dio tih tenkova je tamo prebačen. Iz ruske vlade potvrdili su izvori da se T-62 iz Tadžikistana, Libije i Sirije vraćaju u Rusiju, odnosno odlaze u rat u Ukrajinu.

Postoji razlog zašto je T-62 preferiran za modernizaciju u odnosu na novije T-72 ili čak T-80. Iz Moskve je rečeno je da će buduće tenkovske čete i mehanizirani korpusi Donbasa biti naoružani tenkovima T-62. Obuka za korištenje T-62 je mnogo brža i lakša, kako za buduće tenkiste, tako i za mobilizirane ruske građane. T-62 također ima manje troškove održavanja. Osim toga, T-62 je vrlo prikladan za vojne operacije u planinskim područjima i gusto naseljenim urbanim sredinama. Tenk T-62 je iskušan u mnogo ratova i u stvarnim borbenim uvjetima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI