Rusija neće nagovarati Kinu da sudjeluje u sporazumu o razoružanju!

Još jedan potez Moskve, koji samo potvrđuje njezin odabir svog strateškog partnera – Kine (prije svega, kao posljedice višegodišnje rastuće napetosti na relaciji Moskva-Washington, ali i šire, između Istoka i Zapada, gdje je Kina neizostavan čimbenik poglavito nakon dolaska na vlast Trumpove administracije), objavljen je danas kroz riječi ruskog ministra vanjskih poslova Sergeya Lavrova. Rusija neće nagovarati Kinu da sudjeluje u novom sporazumu o kontroli naoružanja, kazao je šef ruske diplomacije.

„Kina je izjavila kako širina njezinog nuklearnog potencijala nije usporediva s američkom i ruskom, i da zato ne može podržati svoje sudjelovanje, ali Amerikanci nastavljaju o tome govoriti i moliti nas da Kinu nagovorimo. Mi se time nećemo baviti. Ako SAD dobiju kinesko suglasje, tada ćemo mi biti spremni razgovarati“, izjavio je Lavrov.

Podsjećamo: uoči i nakon nedavnog povlačenja iz Sporazuma o uništenju raketa malog i srednjeg dometa američki predsjednik Donald Trump je u više navrata izjavljivao kako bi se razgovorima o budućem američko-ruskom sporazumu o razoružanju morala priključiti i Kina. Uslijedio je negativni odgovor Pekinga, koji tvrdi kako je njegov strateški nuklearni potencijal puno manji od američkog i ruskog. Ove današnje riječi ruskog šefa diplomacije zapravo su i indirektna potpora kineskom stavu po tom pitanju. Osim toga Moskva i Peking nedavno su zajednički osudili riječi američkog ministra obrane Marka Espera, koji je najavio američki razmještaj raketa srednjeg dometa u sjevero-istočnoj Aziji. Stav je Washingtona da je Kina u toj regiji rasporedila veliki broj upravo takvih raketa, čija zabrana proizvodnje nije bila uključena u prethodni američko-ruski (sada razvrgnuti) sporazum i da je time narušila stratešku ravnotežu tj. ugrozila američke interese regiji.


Očito je kako su strane, u novoj geopolitičkoj slici svijeta koja se upravo stvara – već odabrane.

Original možete pronaći na www.geopolitika.newsFacebook Comments

Loading...
DIJELI