RUSIJA NASTAVLJA S VELIKIM PROJEKTOM: na sjevernom Kavkazu gradi bazu za lasersko ciljanje

Foto: Twitter/NASA

Projekt Kalina odnosi se na zemaljski laser koji je namijenjen zamućivanju i ometanju slika satelita. On će biti bit će dio svemirskog nadzornog kompleksa “Krona” Ministarstva obrane Rusije, koji se nalazi nekoliko kilometara zapadno od mjesta Zelenčukskaja, izvještava The Space Review., a prenosi Geopolitika.news.

Projekt je započeo 2011., prema dokumentima ruske vlade, ali je nadzor nad projektom pokazao da je napredak zastao i pretrpio brojna kašnjenja posljednjih godina, navodi se u izvješću. Satelitske snimke Google-a pokazuju da je izgradnja nedavno nastavljena. Rusija ima mobilni laserski zasljepljivač poznat kao Peresvet koji radi od kraja 2019., prema izvješću, ali statični laser Kalina bit će prilično jači.

Protusatelitska uloga Peresveta nedavno je potvrđena u prezentaciji koju je održao Jurij Borisov, zamjenik predsjednika obrambene industrije. Rekao je da laser može “zaslijepiti sve obavještajne satelite protivnika do visine od 1500 kilometara i onesposobiti ih dok prolaze iznad ruskog teritorija”.

Protusatelitske laserski sustavi mogu kratkoročno “zaslijepiti” senzore koji privremeno gube svoju sposobnost snimanja zasipajući ih jakim svjetlom. No, jači laseri mogu učiniti i trajnu štetu takvim sustavima.

Protusatelitsko oružje (ASAT) je bitno i za sprečavanje nuklearnih napada neprijatelja. Protusatelitsko oružje zasad razvijaju Kina, Rusija, SAD i Indija. Osim laserskog, puno poznatije je i raketno protusatelitsko oružje koje pogađa i uništava satelite. Kina prednjači u razvoju ovakvog oružja, posebno zadnjih godina.Facebook Comments

Loading...
DIJELI