RUSIJA KORISTI NOVO ORUŽJE U UKRAJINI! Predstavila je novu generaciju laserskog oružja

Foto: Wikimedia Commons

Iz Rusije su u srijedu izvijestili kako su u Ukrajini počeli koristiti novu generaciju moćnog laserskog oružja za spaljivanje bespilotnih letjelica te da razmješta neka od tajnih oružja Moskve, izvještava Reuters, a prenosi Geopolitika.news.

Predsjednik Vladimir Putin 2018. godine predstavio je niz novih oružja uključujući novu interkontinentalnu balističku raketu, podvodne nuklearne bespilotne letjelice, nadzvučno oružje i novo lasersko oružje. Malo se zna o specifičnostima novog laserskog oružja. Putin je spomenuo jedan Peresvet, nazvan po srednjovjekovnom pravoslavnom monahu ratniku Aleksandru Peresvetu koji je poginuo u borbi. Yury Borisov, zamjenik premijera zadužen za vojni razvoj, rekao je na konferenciji u Moskvi da je Peresvet već uveliko raspoređen i da bi mogao zaslijepiti satelite do 1500 km iznad Zemlje. Kazao je, međutim, da već postoje moćniji ruski sustavi od Peresveta koji mogu spaliti dronove i drugu opremu. Borisov je naveo test u utorak prilikom kojega je, tvrdi, spaljen dron udaljen 5 kilometara u roku od pet sekundi. “Ako Peresvet zaslijepi, onda nova generacija laserskog oružja dovodi do fizičkog uništenja mete – termičkog uništenja, oni izgaraju”, rekao je Borisov za rusku državnu televiziju.

Upitan koristi li se takvo oružje u Ukrajini, Borisov je rekao: “Da. Prvi prototipovi tamo se već koriste.” Izjavio je da se oružje zove “Zadira”. Gotovo se ništa javno ne zna o Zadiri, ali su ruski mediji 2017. rekli da je ruska državna nuklearna korporacija, Rosatom, pomogla u njenom razvoju u sklopu programa za stvaranje novih fizičkih principa temeljenih na oružju, poznatih pod akronimom ONFP.

Putinova invazija na Ukrajinu 24. veljače ilustrirala je granice ruskih postsovjetskih konvencionalnih oružanih snaga, a Rusija i dalje tvrdi da se “specijalna vojna operacija” odvija prema planu i da će postići sve ciljeve Moskve. Sjedinjene Američke Države isključile su slanje vlastitih ili NATO snaga u Ukrajinu, ali Washington i njegovi saveznici Kijevu su isporučili milijarde dolara oružja poput bespilotnih letjelica, teškog topništva Haubica, protuzračnih Stinger i protutenkovskih projektila Javelin. Putin tako velike pošiljke oružja smatra dijelom šireg plana Sjedinjenih Država da unište Rusiju – i obećao je da to nikada neće uspjeti. Borisovljeve primjedbe ukazuju na to da je Rusija postigla značajan napredak s laserskim oružjem, što je trend od velikog interesa za druge nuklearne sile poput SAD-a i Kine.

Korištenje lasera za zasljepljivanje satelita – ili čak njihovo spaljivanje – nekoć je bila fantazija iz područja znanstvene fantastike, ali velike sile poput Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Rusije godinama rade na varijantama takvog oružja. Osim prednosti spaljivanja bespilotnih letjelica u konvencionalnom ratovanju, zasljepljujući laserski sustavi imaju i strateški utjecaj jer se sateliti koriste za praćenje interkontinentalnih balističkih projektila koji nose nuklearno oružje.Borisov je ustvrdio da se upravo vratio iz Sarova, zatvorenog grada u regiji Nižnji Novgorod koji je nekoć bio poznat kao Arzamas-16 jer je bio tajan, a koji je središte istraživanja ruskog nuklearnog oružja. Rekao je da će nova generacija laserskog oružja koje koristi široki elektromagnetski pojas u konačnici zamijeniti konvencionalno oružje. “Ovo nije neka egzotična ideja, to je stvarnost”, zaključio je Borisov.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI