RUSIJA JE UZVRATILA UDARAC JEDNAKOM MJEROM : U znak odmazde protjerala 18 EU diplomata

Moskva je protjerala 18 zaposlenika delegacije Europske unije u Rusiji u znak odmazde Bruxellesu za protjerivanje 19 Rusa ranije ovaj mjesec, priopćilo je u petak rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Europska unija je 5. travnja proglasila 19 ruskih diplomata nepoželjnima zbog “bavljenja aktivnostima koje su protivne njihovu diplomatskom statusu” te im je naređeno da napuste Belgiju, zemlju domaćina, prenosi Reuters.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je pozvalo veleposlanika EU u Rusiji Markusa Ederera i uručilo mu prosvjednu notu.

“Ruska strana je proglasila da je EU odgovorna za dosljedno uništenje arhitekture bilateralnog dijaloga i suradnje kojima su trebala desetljeća da se formiraju”, rečeno je.

EU diplomati moraju napustiti Rusiju što je prije moguće, ministarstvo je dodalo.

Misija Europske unije u Rusiji izjavila je u priopćenju da žali za ovim, tvrde, neutemeljenim potezom, izvještava U.S. News.“Odluka ruskih vlasti objavljena u petak nema nikakve osnove i nije ništa drugo nego odmazda”, stoji u priopćenju na Telegramu. “Odabrani smjer djelovanja Rusije dodatno će povećati njezinu međunarodnu izolaciju”, dodali su iz misije EU.

Zapadne zemlje protjerale su desetke ruskih diplomata zbog invazije Moskve na Ukrajinu, a Rusija je rekla da će odgovoriti na sva takva protjerivanja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI