RUSIJA JE PONOVNO U AKCIJI! Blokirali su UN-ovu deklaraciju o nuklearnom razoružanju

Foto: John Lamparski/Guliver Image

Rusija je u petak blokirala usvajanje zajedničke deklaracije, nakon četverotjedne konferencije UN-a o sporazumu o nuklearnom razoružanju te osudila, kako je navela, “političke” aspekte teksta, javlja u subotu agencija France presse.

Ugovor o neširenju nuklearnog oružja (NPT), koji je tema sastanka 191 potpisnice svakih pet godina, nastoji spriječiti širenje nuklearnog oružja, promicati potpuno razoružanje i suradnju u mirnodopskoj uporabi nuklearne energije. “Naše izaslanstvo ima jednu ključnu primjedbu na neke paragrafe koji su očigledno političke naravi”, rekao je ruski predstavnik Igor Višnevecki i dodao da Rusija nije jedina zemlja koja ima primjedbe na tekst.

Australska ministrica vanjskih poslova Penny Wong, kako javlja BBC, rekla je da je “duboko razočarana” izostankom dogovora. “Rusija je opstruirala napredak odbijajući prihvatiti predloženi tekst koji su prihvatile sve druge države”, rekla je. Američka predstavnica, veleposlanica Bonnie Jenkins, rekla je da SAD “duboko žali zbog ovog ishoda, a još više zbog ruskih akcija koje su nas dovele tu gdje smo danas”.

Prema izvorima bliskim pregovorima, Rusija se posebno protivila dijelovima koji se tiču ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje koju je okupirala ruska vojska. U najnovijem nacrtu teksta izražena je “ozbiljna zabrinutost” zbog vojnih aktivnosti oko ukrajinskih elektrana, uključujući Zaporižje, kao i zbog gubitka ukrajinske kontrole nad takvim mjestima i negativnog utjecaja na sigurnost.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI