RUS U NJEMAČKOJ UBIO GRUZIJCA: Berlin tvrdi da je u to umiješana Moskva, oni optužbe odbacuju

Njemački sud u srijedu je 56-godišnjeg ruskog državljanina osudio na doživotnu zatvorsku kaznu jer je 2019. godine u jednome berlinskom parku ubio Gruzijca čečenskog podrijetla i to po nalogu ruskih vlasti.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je optužbe da su ruska državna tijela bila umiješana u ubojstvo.

Objavilo je da je presuda politički motivirana i da će Moskva “odgovarajućim mjerama” uzvratiti na njemačku odluku da protjera dva njezina diplomata.

Ubojstvo se dogodilo 23. kolovoza 2019. godine u parku Kleiner Tiergarten u Berlinu. Tužitelji su rekli da se radilo o odmazdi zbog sudjelovanja gruzijskog državljanina u Drugom čečenskom ratu i zbog njegova “neprijateljstva prema ruskoj državi”.

Ubijeni 40-godišnji Gruzijac je čečenskog porijekla i od kraja 2016. godine živio je u Njemačkoj kao tražitelj azila, a ruske su ga vlasti klasificirale kao čečenskog terorista.



Ova će presuda vjerojatno dodatno zaoštriti njemačko-ruske odnose. Nakon ubojstva njemačka vlada je optužila rusku da nije surađivala u istrazi te je u međuvremenu protjerala dvoje zaposlenika ruskoga veleposlanstva u Berlinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ubijenog Gruzijca, za kojega kažu da se borio na strani separatista u Čečeniji, nazvao “banditom” i “ubojicom”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI