REUTERS OPISAO DRAMATIČNE TRENUTKE IZ SJEVERNODONECKA: Kako su ukrajinski branitelji pod okriljem noći čamcima napustili grad

Foto: Ukrajinski vojnici u Slovjansku (Marko Djurica/Reuters/Guliver Image)

Jedan od posljednjih ukrajinskih branitelja Sjevjerodonecka rekao je da se povukao u čamcu, ogorčen što odlazi nakon što je izdržao višetjedni ruski napad na razrušeni grad, ali sretan što je živ nakon što su on i drugi uspješno prešli rijeku na više tlo, izvještava Reuters.

Ruske snage u subotu su u potpunosti zauzele istočni grad na prvoj crti bojišnice, objavile su obje strane, potvrđujući najveći poraz Kijeva na bojištu više od mjesec dana nakon početka nekih od najkrvavijih borbi u ratu.

“Bila je šteta naravno jer je uloženo puno truda u obranu – to je trajalo mjesecima”, rekao je Danilo, 24-godišnji vojnik koji je rekao da je među zadnjima napustio grad. “Ali… nismo previše uzrujani jer također želimo živjeti.” On i još jedan vojnik, Anton, koji je također otišao u posljednjim danima, opisali su svoje povlačenje preko rijeke Severski Donjec u intervjuima u nedjelju. Razgovarali su s Reutersom u Slavjansku, gradu nekih 60 km zapadno od Sjevjerodonecka koji je sada postao jedno od ključnih ukrajinskih uporišta za obranu industrijskog središta Donbasa gdje je ruski napad usmjeren na zauzimanje teritorija. “Uglavnom je bilo u mraku radi sigurnosti. Lokacije prijelaza stalno se se mijenjale jer su često bile granatirane”, rekao je Danilo. Ustvrdio je da, koliko mu je poznato, u povlačenju nitko nije stradao.

Anton je rekao da su branitelji Sjevjerodonecka strahovali od ponavljanja opkoljavanja čeličane Azovstal u južnom lučkom gradu Mariupolju, gdje su se stotine ukrajinskih boraca skrivale prije nego što su se na kraju predale. U Sjevjerodonecku su ukrajinske snage također potisnute u prostrano industrijsko područje, ovaj put u kemijsku tvornicu Azot.

“Bilo je puno civila, vojnika i sve se kretalo prema našem opkoljenju”, rekao je Anton, optužujući rusku vojsku da koristi taktiku “spaljene zemlje”. “Da je samo pješaštvo i juriš, mi bismo se i dalje mogli braniti, ali njihova taktika je da unište sve zgrade, unište sve što postoji, a mi se jednostavno nemamo gdje utvrditi, nigdje voditi pozicijski rat, nigdje se braniti. ,” On je rekao. “Oni samo testiraju našu izdržljivost. Nema logičnih objašnjenja za njihove postupke, ali samo nas crpe, to je cijela njihova taktika”, rekao je.Facebook Comments

Loading...
DIJELI