RASTE NAPETOST NA DALEKOM ISTOKU: Četiri broda kineske policije ušla u zonu spornih otoka Senkaku koje Japan smatra svojima

screenshot

Raste napetost između glavnih azijskih dalekoistočnih suparničkih sila Kine i Japana.

Naime, u ponedjeljak, 30. kolovoza, četiri ophodna broda kineske pomorske policije ušla su u zonu spornih otoka Senkaku (Diaoyu, kin.) u Istočnokineskom moru, koje Japan smatra svojim teritorijalnim vodama, objavila je televizija NHK, a prenosi Eadaily.

Posada japanske obalne straže je preko zvučnika zahtijevala od kineskih brodova da odmah napuste to područje.


Kineski ophodni brodovi pokušali su se približiti japanskim ribarskim brodicama koje love na navedenom području, objavila je navedena televizija, ali nisu zabilježeni nikakvi incidenti.

Spor oko ovih otoka eskalirao je nakon što je Tokio u rujnu 2012. najavio da će ih otkupiti od privatnih vlasnika koji su državljani Japana. Nakon toga u Kini su izbile masovne demonstracije popraćene uništavanjem japanskih restorana i tvrtki. Od tada kineski brodovi neprestano krstare u blizini spornog arhipelaga i upućuju demonstrativne pozive prema njegovoj obalnoj zoni.U posljednje vrijeme Japan je vrlo zabrinut zbog aktivnosti Kine na području otočja Senkaku, u čiju su zonu, od početka godine, kineski brodovi ušli čak 28 puta. U Tokiju se to najčešće pripisuje činjenici da je 1. veljače u Kini stupio na snagu zakon koji obalnoj straži zemlje daje ovlast otvaranja vatre na strane brodove radi zaštite nacionalnog suvereniteta.

Kao odgovor, Japan je također dao svojoj obalnoj straži pravo korištenja oružja u slučaju pokušaja iskrcavanja na Senkaku, što, prema stručnjacima, povećava prijetnju oružanog sukoba.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI