Raspad EU: talijanska vlada prijeti napuštanjem eurozone i vraćanjem lire

Brigama Europske unije, čini se, nikada kraja. Nakon opasnog političko-trgovinskog zaoštravanja stanja sa svojim prekoatlantskim saveznikom – SAD-om, EU očekuju novi unutarnji potresi.

Ali najprije želimo podsjetiti na slijedeće: analitički odjel uglednog britanskog medija The Economist – Economist Intelligence Unit, u veljači ove godine  posve je mogućim ocijenio raspad eurozone i stavio ga među desetak glavnih rizika svjetskog gospodarstva, koje se zbog toga može suočiti s recesijom. „Rizik izlaska Grčke iz eurozone u srednjoročnoj perspektivi nije isčezao, a gospodarski problemi mogu i Italiju potaknuti na odbacivanje eura“, navode, između ostalog, analitičari spomenutog medija.

I čini se kako su bili u pravu. O tome svjedoče i aktualni događaji vezani uz formiranje nove talijanske vlade. Nju bi trebale činiti (o tome je sporazum već postignut) dvije glavne euroskeptične političke snage te zemlje i pobjednice na 4. ožujka održanim parlamentarnim izborima: stranke Liga i Pokret 5 zvijezda. Nova talijanska vlada već je obznanila svoj gospodarski program, u kojem se, između ostalog, od Europske unije zahtjeva brisanje 250 milijardi eura državnog duga i oslobađanje zemlje od niza ograničenja. U suprotnom, ona prijeti napuštanjem eurozone i ponovnim uvođenjem lire kao nacionalne valute. Nova koalicijska vlada smatra kako izlaz iz gospodarske stagnacije neće osigurati liberalni recepti, već „investicije i ekspanzionistička strategija“.

Talijani upozoravaju: ukoliko Bruxelless ne ispuni njihove zahtjeve izići ćemo iz eurozone i uvesti liru, a za takav scenarij već se pripremaju i konkretne tehničke procedure usmjerene prema uspostavi valutnog suvereniteta.

Tržište je na takve najave talijanske vlade reagiralo krajnje ozbiljno: vrijednost talijanskih desetljetnih državnih obveznica za jedan je dan skočila za 16 bodova – što je rekord u posljednjih 14 mjeseci.  A glavni talijanski burzovni indeks FTSE MIB u dva je dana pao za 3,5% i nastavlja pad – tj. investitori rasprodaju dionice talijanskih tvrtki.Kako će reagirati Europska unija ostaje pitanje. Ukoliko se obistini ovakav scenarij, radilo bi se o opasnom presedanu po eurozonu, kojem se mogu priključiti i neke druge zemlje koje imaju proračunske probleme, prije svega Španjolska ili Francuska. Zato je ipak za očekivati kako Bruxelless neće poći na ustupke Rimu.

Međutim, niti Talijani više ne mogu odstupiti. Nova vlada nema šanse za popravak gospodarskog stanja u zemlji u okviru dosadašnje proračunske politike, vezane za EU mjere štednje. Pri tom primjer Velike Britanije i njezinog Brexita ukazuje kako je moguće da se troškovi razvoda s EU svedu u održive okvire i prihvatljive razine, a štoviše, njime se može osloboditi od mnogih drugih problema, prije svega onih vezanih uz EU migracijsku politiku od koje Italija najviše i stradava. Upravo je pitanje migranata i želja za drastičnom promjenom te politike i jedan od važnijih ciljeva nove talijanske vlade. Ukoliko se tome pridodaju i najave o mogućem talijanskom povlačenju iz proturuskih sankcija koje je ta zemlje uvela u paketu s EU, stanje postaje još složenije, a u čitavu „igru“ automatski se uključuju i drugi geopolitički čimbenici i igrači.

 

Original možete pronaći na geopolitika.news

Facebook Comments

Loading...
DIJELI