PUTIN UŠAO U NOVI PROJEKT: Ruska tvrtka počinje graditi prvu nuklearnu elektranu u Egiptu

Foto: Guliver/Kremlin Pool

Ruska državna korporacija za atomsku energiju Rosatom započela je izgradnju prve egipatske nuklearne elektrane, navodi se u zajedničkom priopćenju Rosatoma i Kaira, prenosi DW.

Egipatski predsjednik Abdel-Fattah el-Sisi i ruski predsjednik Vladimir Putin potpisali su konačni sporazum o izgradnji nuklearne elektrane u el-Dabi na sjevernoj obali Egipta prije pet godina. Šef Rosatoma Aleksej Lihačev i egipatski ministar energetike Mohamed Shaker u srijedu su izlili beton u ono što će služiti kao baza za elektranu, obilježavajući “povijesni događaj” za Egipat, rekao je Shaker. Lihačev je rekao da se Egipat sada “pridružio nuklearnom klubu”.

Projekt, plaćen kreditom iz Rusije, trebao bi koštati oko 25 milijardi dolara, pišu egipatski mediji. Planirana su četiri reaktora od po 1200 megavata. U priopćenju se ne precizira kada će izgradnja završiti. Godine 2017. nakon što su el-Sisi i Putin potpisali ugovor, Rosatom je rekao da će postrojenje biti završeno u 2028. ili 2029., ali izgradnja je već odgođena nekoliko godina. Prema zajedničkoj izjavi, elektrana el-Dabaa trebala bi koristiti reaktore s vodom pod tlakom, slične onima u ruskim nuklearnim elektranama Novovoronež i Lenjingrad.

Kairo je prvi put najavio ideju nuklearne elektrane u El-Dab još 1980-ih, iako je projekt obustavljen nakon katastrofe u Černobilu 1986. godine. Ipak, el-Sisi, koji je pokrenuo više  ogromnih projekata otkako je preuzeo vlast 2014., odlučno se upustio u ovu inicijativu. Pod el-Sisijevom vladavinom, Egipat radi na proširenju svojih kapaciteta za proizvodnju električne energije, posebice s plinskim postrojenjima koje je izgradila njemačka tvrtka Siemens. Kairo također planira proširiti izvoz električne energije u nekoliko zemalja Bliskog istoka.

Kao domaćin ovogodišnjeg UN-ovog summita o klimi COP27, Egipat nastoji povećati udio svojih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora na 40% do 2030. i 42% do 2035.“Postrojenje će biti najveći projekt rusko-egipatske suradnje od Asuanske visoke brane”, rekao je Lihačov jučer. Mislio je na 111 metara visoku i 3.6 kilometara široku branu na rijeci Nil koja se koristi za hidroenergiju i navodnjavanje. Asuanska visoka brana u južnom Egiptu izgrađena je uz sovjetsku potporu. Bio je to veliki projekt ranih 1950-ih tadašnjeg predsjednika Gamala Abdela Nassera, ključne osobe panarabističke ideologije. Otkako je Rusija napala Ukrajinu, Egipat nije službeno izabrao stranu. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ovog vikenda odlazi u Kairo, gdje bi se trebao sastati s 22-članom Arapskom ligom.

No, el-Sisi je zadržao bliske veze sa Zapadom. Prošlog se mjeseca Europska unija obratila Egiptu i njegovom susjedu Izraelu u nastojanju da smanji ovisnost bloka o ruskom prirodnom plinu. U 2020. Egipat je bio jedan od najvećih primatelja američke vojne pomoći nakon Izraela i Afganistana, navodi Statista.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI