Putin u svom stilu o izvješenoj LGBT zastavi na veleposlanstvu SAD-a u Moskvi

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas se sastao s radnom grupom za promjene Ustava Ruske Federacije. Tom se prigodom osvrnuo i na temu prava seksualnih manjina u toj zemlji, u kontekstu ruskog zakona koji zabranjuje propagandu homoseksualizma maloljetnim osobama.

Rusiji nije bilo, niti će biti ograničavanja prava po pitanju rasa, seksualne orijentacije i religije, kazao je Putin na video-konferenciji sa članovima spomenute radne skupine za pripremu ustavnih promjena. Ništa se nikome ne smije nametati, kazao je Putin, i dodao, kako čovjek kada odraste (postane punoljetan) samostalno i slobodno može odrediti svoju sudbinu i po tom pitanju. Bila su vremena kada je homoseksualizam bio tema istraga i zabrana. Takve zemlje i danas postoje, u kojima se za seksualnu orijentaciju primjenjuje kazneni zakon, između ostaloga i u nizu država SAD-a, kazao je Putin, dodavši kao toga u Rusiji već odavno nema.

Ruski čelnik prokomentirao je i nedavno (25. lipnja) javno isticanje velike zastave duginih boja (koju koriste LGBT zajednice kao svoj simbol) na zgradi američkoga veleposlanstva u Moskvi. U svom se stilu, retorički zapitao: „Tko radi u toj zgradi? Američki diplomati? Dobro, oni su pokazali tko tamo radi.“

Na primjedbu da se propaganda netradicionalne seksualne orijentacije među djecom vodi čak i kroz sladoled u duginim bojama, Putin je odgovorio kako se sve, naravno, ne može pratiti, ali i u svemu gledati propagandu LGBT zajednice također ne stoji.

„Ako postoji osnova za postojanje propagande za nas netradicionalnih vrijednosti, javne organizacije, koje dijele stavove ruske vlade izložene u ustavu i našim zakonima, moraju na odgovarajući način – samo ne agresivno, to je najvažnije – uspostaviti javnu kontrolu“, upozorio je predsjednik Rusije.Nakon netom održanog referenduma o ustavnim promjenama, koji je usvojen velikom većinom glasova  uz  visoki postotak izlaznosti (78% glasalo je „za“ uz izlaznost od 68%),  jasno je kako će Rusija još aktivnije inzistirati na očuvanju svojih tradicionalnih vrijednosti, a što će od sada biti i zakonska obveza svih državnih tijela. Ovime je Rusija rekla jasno i glasno „ne“ onim tzv. vrjednostima Zapada koje su se proteklih godina više ili manje agresivno pokušavale nametati i u rusko društvo.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI