PROSVJEDI POSTALI NASILNI: Pristaše ubijenog Yvana Colonne izašli na ulice

Foto: Raphael Poletti/ AP Photo/ Guliver Images

Tisuće pristaša ubijenog korzikanskog nacionalista Yvana Colonne prosvjedovalo je u nedjelju te su postale nasilne. Strahuje se da bi sukobi s policijom mogli odgoditi razgovore između otočkih političkih čelnika i francuske vlade, piše AFP, a prenosi Geopolitika.News.

Više od 100, uglavnom mladih, ljudi sukobilo se s policijom odmah po dolasku povorke demonstranata u centar grada, javlja AFP. Sudjelovalo je oko 4.000 ljudi, prema vlastima, dok organizatori procjenjuju da ih je bilo 14.000. Među njima su bili nacionalistički i pro-autonomski čelnici mediteranskog otoka. Ubojstvo Yvana Collone u zatvoru u južnoj Francuskoj prošlog mjeseca potaknulo je nacionalistički pokret i navelo vladu predsjednika Emmanuela Macrona da ponudi razgovore o davanju veće političke autonomije tom teritoriju.

Mnogi su uzvikivali “Francuska, država ubojica!” tijekom nedjeljnih demonstracija, odražavajući bijes zbog toga što Colonna nije bio zaštićen u zatvoru unatoč više njegovih zahtjeva da odsluži zatvorsku kaznu na svom rodnom otoku.

Colonna je osuđen za ubojstvo visokog dužnosnika francuske vlade 1998., što je bio najšokantniji u nizu napada militantne skupine (FLNC) za neovisnost.

Dvije prethodne demonstracije za Colonnu prošlog mjeseca završile su nasilnim sukobima policije i mladih ljudi, od kojih su neki zapalili vozila i oštetili zgrade.Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin obvezao se započeti razgovore o budućnosti Korzike od prvog tjedna travnja, ali datum još nije određen, prenosi AFP.

Colonna, bivši pastir, proglašen je mrtvim 21. ožujka nakon što ga je zadavio islamski ekstremist koji ga je optužio za bogohuljenje u zatvoru u gradu Arlesu.

Odluka o spuštanju zastava za Colonnu na zgradi regionalnog korzikanskog vijeća i na zračnoj luci Ajaccio prošlog mjeseca izazvala je duboku nelagodu na francuskom kopnu.

Macron je spuštanje zastava nazvao “pogreškom i neprikladnim”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI