POTEZ EUROPSKE UNIJE: Pokreće sudski postupak zbog Brexita! Nije se poštovao protokol Sjeverne Irske

Foto: Ilustracija/Pixabay

Ujedinjeno Kraljevstvo prekršilo Sjevernoirski protokol o Brexitu. Zbog toga je Europska unija ponovo pokrenula sudski postupak koji je stavljen na čekanje od prošlog srpnja, izvještava Reuters., a prenosi Geopolitika.news.

Europska komisija odlučila je ponovno pokrenuti postupak za kršenje zakona koji je stavljen na čekanje od prošlog srpnja i pokrenuti dva nova postupka protiv Ujedinjenog Kraljevstva zbog nepoštivanja svojih obveza prema protokolu, najavio je na konferenciji za novinare potpredsjednik Izvršnog tijela EU-a Maroš Šefčovič.

S jedne strane, Europska komisija ponovno će otvoriti prekršajni postupak koji je započeo prošlog ožujka, a obustavljen četiri mjeseca kasnije u kontekstu takozvanog rata kobasica. U ovom slučaju, EU optužuje Ujedinjeno Kraljevstvo da jednostrano odgađa dopuštanje izvoza određene robe iz ostatka Ujedinjenog Kraljevstva. S druge strane, izvršno tijelo EU-a pokrenut će dva nova postupka protiv Ujedinjenog Kraljevstva zbog neispunjenja svojih obveza prema sanitarnim i fitosanitarnim pravilima EU-a.

Prema bloku, Ujedinjeno Kraljevstvo ne provodi potrebnu obuku i ne osigurava odgovarajuću infrastrukturu i osoblje za graničnu kontrolu, a Europskoj uniji ne dostavlja određene podatke trgovinske statistike u odnosu na Sjevernu Irsku, kako se zahtijeva u Protokolu. Ako Ujedinjeno Kraljevstvo ne pruži prihvatljiv odgovor za ove nedostatke u roku od dva mjeseca, Europska komisija će podnijeti slučaj Sudu EU-a kao sljedeći korak u postupku za kršenje. Najava je uslijedila nakon što je britanska vlada u ponedjeljak objavila nacrt zakona koji bi dopuštao ukidanje važnih dijelova Sjevernoirskog protokola uklanjanjem provjera različite robe koja se prevozi u Sjevernu Irsku iz ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Europska unija nacrt smatra kršenjem međunarodnog prava jer postavlja temelj Londonu da jednostrano prekine primjenu sporazuma koji su potpisale obje strane. Europska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo godinama su u sporu oko primjene sjevernoirskog protokola sporazuma o Brexitu kojim je uspostavljen poseban trgovinski režim. Kako bi se izbjegla čvrsta granica između Irske i Sjeverne Irske u pogledu Sporazuma na Veliki petak, strane su se složile da će Sjeverna Irska ostati dio carinskog režima EU-a i da će Ujedinjeno Kraljevstvo primjenjivati ​​carinske provjere.Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo je Europsku uniju nakon 47 godina članstva u siječnju 2020. godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI