Pompeo želi sankcije „Sjevernom“ i „Turskom toku“, a Njemačka obnovu strateškog partnerstva s Rusijom

Screenshot

Prekjučer je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas na sjednici Vijeća Europskog parlamenta o međunarodnim odnosima, izjavio, kako Njemačka u svom predsjedanju Europskim vijećem prioritetnim zadatkom Europe smatra uspostavu strateških odnosa s Moskvom. Pritom je kazao kako Berlin namjerava dovršiti plinovod „Sjeverni tok 2“, kojim će na njemački teritorij dnom Baltičkoga mora stizati ruski plin.

Međutim, Washington će se teško složiti s namjerama Berlina. Barem ako je suditi po današnjoj konferenciji za medije američkog državnog tajnika Mikea Pompea.

Naime, Pompeo je kazao kako će State Department plinovode „Sjeverni tok 2“ i „Turski tok“ (njegovu drugu cijev, namjenjenu Europi) uključiti u projekte koji će biti obuhvaćeni američkim zakonom „o suprostavljanju protivnicima Amerike posredstvom sankcija“ (CAATSA). Pod sankcije mogu pasti investicije, ili drugi oblici djelatnosti povezane s tim ruskim energetskim izvoznim plinovodima, kazao je Pompeo.

Na istoj je konferenciji Pompeo ponovo izrazio razočarenje odlukom Turske o promjeni statusa crkve Aje Sofije u Istanbulu iz muzeja u džamiju ali je odbio odgovoriti na pitanje, planira li Washington protiv Ankare uvoditi sankcije.

Što se tiče prvospomenutih riječi njemačkog šefa diplomacije Heika Maasa, nije trebalo dugo čekati da se uvjerimo u spomenute njemačke namjere u vrijeme njezinog predsjedanja EU. Naime, danas je održan telefonski razgovor njemačke kancelarke Angele Merkel i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Razgovarali su, kako je priopćeno od strane Kremlja, o Ukrajini, Libiji, Siriji i Iranu.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI