Pompeo uporan: 20. rujna pokrećemo međunarodne sankcije protiv Irana

Nakon što je, nedavno, Vijeće sigurnosti UN-a odbilo američki prijedlog o uvođenju (vraćanju) međunarodnih sankcija protiv Irana zbog njegovog nepridržavanja preuzetih obveza iz potpisanog nuklearnog sporazuma iz 2015.g. (što je bila velika diplomatska pobjeda Teherana), američki državni tajnik Mike Pompeo (koji se i osobno, dolaskom u zgradu UN-a snažno zalagao za usvajanje američke inicijative) ne odustaje. Barem se tako čini iz sadržaja njegovog tvita na istu temu.

Tako državni tajnik SAD-a sinoć navodi kako će međunarodne sankcije prema Iranu biti uspostavljene 20. rujna. Preciznije, izjavio je slijedeće: „SAD su inicirale 30-odnevni proces uspostave praktički svih sankcija UN-a prema Iranu nakon što Vijeće sigurnosti nije moglo izvršiti svoju misiju za potporu međunarodnom miru i sigurnosti. Te će se sankcije pokrenuti 20. rujna“, napisao je Pompeo u svom tvitu. Inače, spomenuti američki prijedlog u Vijeću sigurnosti, osim, naravno – SAD-a, dobio je potporu još samo jedne države.

Ova reakcija Washingtona tumači se i kao odgovor predsjednika Donalda Trumpa na odbacivanje američkog prijedloga od strane Vijeća sigurnosti UN-a, koji se odnosio na produljenje embarga na izvoz oružja Iranu, koji uskoro istječe, na još 5 godina, što se također dogodilo u ovom mjesecu.

Dakle, Sjedinjene Države opet na Iran sankcijski kreću samostalno. Iako se, zapravo, po tom pitanju ništa značajnije neće promijeniti i nakon 20. rujna. Naime, SAD su vratile sve prijašnje sankcije (koje su vrijedile prije potpisivanja nukleranog sporazuma 2015.g.) pa čak uvele i dodatne i nikada strožije sankcije protiv Teherana – nakon što se američka administracija jednostrano povukla iz spomenutog sporazuma u svibnju 2018. godine.

Facebook Commentsloading...
Loading...
DIJELI