Pompeo napao europske vođe zbog Irana: Podržavaju ‘ludi’ nuklearni sporazum

Američki državni tajnik Mike Pompeo samouvjeren je po pitanju ponovnog uvođenja UN-ovih sankcija Iranu te je kritizirao europske potpisnice iranskog nuklearnog sporazuma zbog nepodržavanja američkog plana i podrške “ludom” nuklearnom sporazumu.

Europski vođe “odbijaju učiniti hrabru stvar”, kazao je Mike Pompeo u intervjuu za Fox News u srijedu.

“Imamo iste ciljeve, samo oni podržavaju taj ludi nuklearni sporazum”, kazao je, referirajući se na nuklearni sporazum s Iranom iz 2015., koji su potpisali SAD, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Kina i Rusija.

Donald Trump je povukao SAD iz tog sporazuma, po kojemu je Iran pristao ograničiti razvoj svog nuklearnog programa, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Washington tvrdi da se Iran nije pridržavao sporazuma, zbog čega, tvrdi Pompeo, postoji opravdani razlog za vraćanje sankcija UN-a.“Vratit ćemo sankcije UN-a i svijet će biti sigurniji”, rekao je Pompeo koji će u četvrtak u New Yorku Vijeću sigurnosti UN-a predstaviti plan ponovnog uvođenja sankcija Iranu.

Pompeo je također upozorio Rusiju i Kinu da se ne protive ponovnom uvođenju sankcija Iranu.

Pompeo će se sastati s indonezijskim veleposlanikom pri UN-u Dian Triansyahom Djanijem, koji je predsjedatelj Vijeća sigurnosti u kolovozu, kako bi podnio prigovor zbog iranskog nepridržavanja sporazuma iz 2015., iako se Washington povukao iz istoga 2018.

Kao odgovor na američku kampanju “maksimalnog pritiska” ekonomskim sankcijama, koje su uvedene kako bi se prisililo Iran da pregovara o novom sporazumu, Teheran je prekršio ograničenja iz sporazuma, uključujući dopuštenu razinu obogaćenog urana.

Rusija, Kina i druge zemlje dovode u pitanje legalnost američkog poteza, budući da se Washington ne pridržava, kako je kazao Trump, “najgoreg sporazuma ikad”.

Reuters navodi, pozivajući se na diplomate, da će Rusija, Kina i druge zemlje vjerojatno ignorirati američki plan te neće uvesti sankcije Iranu.

Upitan hoće li SAD uvesti sankcije Rusiji i Kini, ako odbiju ponovno uvođenje UN-ovih sankcija Iranu, Pompeo je odgovorio: “Apsolutno”.

SAD je zaprijetio da će pokrenuti ponovno uvođenje sankcija Iranu, nakon što u petak na Vijeću sigurnosti nisu uspjeli progurati produženje embarga na oružje Teheranu, koji ističe u listopadu.

Pompeo je kazao kako je žalosno što su europske članice Vijeća sigurnosti bile suzdržane prilikom glasanja te da su tim potezom “učinili europske građane manje sigurnima”.

Nakon što Pompeo podnese prigovor Vijeću sigurnosti, po pitanju sankcija Iranu, tijelo ima 30 dana za usvajanje rezolucije o produženju trenutnog stanja ukinutih sankcija ili, u suprotnom, sankcije ponovno stupaju na snagu.

Na svaki pokušaj produženja zamrzavanja sankcija SAD će uložiti veto.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI