POLITIČKA KRIZA U ŠVEDSKOJ: Vlada se nalazi na tankom ledu! Najavljeno izglasavanje nepovjerenja

Foto:Wikimedia Commons

Politička kriza u Švedskoj prijeti da će doći do vrhunca nakon što je premijerka Magdalena Andersson u petak upozorila da će podnijeti ostavku ako ministar pravosuđa Morgan Johansson bude izglasan izvan funkcije u glasovanju o nepovjerenju koje su pokrenuli ekstremno desni švedski demokrati, izvještava Anadolu Agency.

“Političke odluke koje donosimo u Švedskoj, donosimo ih zajedno u vladi. Dakle, ako smijenite ministra zbog političkih odluka, onda, naravno, smijenite cijelu vladu”, rekla je Andersson na konferenciji za novinare.

Jimmieja Akessona, predsjednika krajnje desnih demokrata Švedske, podržali su čelnici desnih umjerenih, kršćanskih demokrata i liberala nakon što je predložio izglasavanje nepovjerenja Johanssonu.

Glasovanje će se održati sljedeći tjedan i za sada potpora ove četiri stranke predstavlja 174 mjesta, što znači da im je potreban još jedan glas da bi glasovanje o nepovjerenju uspjelo. Ostale četiri stranke – vladajući Socijaldemokrati, Lijeva stranka, Zeleni i Stranka centra – također imaju 174 glasa i očekuje se da neće podržati Akessona u njegovom pokušaju da smijeni Johanssona.

Švedska kandidatura za NATO je u opasnostiOva nova neizvjesnost dolazi dok Švedska, zajedno sa susjednom Finskom, pokušava pristupiti NATO-u nakon što su dvije zemlje službeno podnijele zahtjev za to 18. svibnja, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. veljače.

Ostavka Magdalene Andersson mogla bi imati “ogromni utjecaj” kada je u pitanju članstvo u NATO-u jer “privremena vlada neće biti u potpunosti sposobna pregovarati”, rekao je Anders Lindberg, glavni politički urednik lista Aftonbladet sa sjedištem u Stockholmu. To bi vjerojatno produžilo proces pridruživanja Švedske, rekao je. “Moguće nakon summita NATO-a. Dakle, to može imati ogroman utjecaj.”

Anders Sannerstedt, politolog sa Sveučilišta Lund, složio se da privremena vlada ne može djelovati u NATO procesu. “Cijeli bi proces bio odgođen. To bi također utjecalo na Finsku. Odluka o podnošenju zahtjeva za članstvo ima široku političku podršku i neće biti poništena.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI