POČEO SUMIT ZA SPAS SVIJETA: Greta Thumberg ne očekuje velike promjene

Foto: The New Republic

U Glasgowu se održava UN-ova konferencija o klimatskim promjenama. U ponedjeljak će početi i sastanak na vrhu, na kojemu će sudjelovati 190 čelnika država i vlada.

Hrvatsku će predstavljati Andrej Plenković. U dva tjedna ovog sumita trebao bi se postići konkretan dogovor za spas Zemlje.

COP26 krenuo je u nedjelju u najvećem škotskom gradu, no najvažniji dio dva tjedna duge konferencije bit će u ponedjeljak i utorak kad u Glasgow stiže više od 120 svjetskih čelnika kako bi dogovorili suradnju u borbi protiv klimatskih promjena.


COP, što je kratica za Konvenciju stranaka se održava svake godine od 1995., izuzev lanjske zbog pandemije covida-19. Ovogodišnji, 26. susret u Glasgowu, smatra se najvažnijim od Pariza 2015. godine.

Svjetske države tada su u francuskoj prijestolnici, na skupu koji je bio najveće okupljanje državnika u povijesti, nominalno obvezale na ograničenje rasta temperature do 2050. na 2 stupnja u minimalnom, a 1,5 stupnja u poželjnom scenariju, kao i na redukcije emisija štetnih plinova za 45 posto do 2030. u odnosu na 2010. godinu.Prema podacima UN-a, umjesto da ih smanji, svijet je trenutno na 16 posto više emisija nego prije 11 godina, što ga vodi prema zagrijavanju od 3 stupnja.

Zvona za uzbunu su zaglušujuća, rekao je u kolovozu glavni tajnik svjetske organizacije Antonio Guterres nakon izvješća da je čovječanstvo blizu točke bez povratka po pitanju globalnog zagrijavanja.

Američki izaslanik za klimu John Kerry proglasio je sastanak u Glasgowu ‘posljednjom dobrom prilikom’ da se nešto učini za Zemlju.

Jedna od glavnih tema susreta bit će inicijativa o napuštanju ugljena, energenta koji zorno pokazuje koliko je teška suradnja između svjetskih država s različitim interesima u borbi protiv klimatskih promjena.

Ugljen danas predstavlja 45 posto štetnih emisija u sektoru energetike, no njegovo odbacivanje neće biti lak zadatak jer je dio država ovisan o tom energentu.

Kina, trenutno u energetskoj krizi koja rezultira redukcijama struje, proizvodi i troši više ugljena nego ostatak svijeta zajedno, a ove godine će to biti 6 posto više nego prošle godine, piše New York Times.

U isto vrijeme australski ministar za resurse i vodu Keith Pitt najavljuje kako industrija ugljena ima veliku budućnost u Australiji te da će ona i dalje davati značajan doprinos australskom gospodarstvu nakon 2030. godine. Ugljen je trenutno drugi najveći izvozni proizvod Australije, a ispred nje su samo Indija, Indonezija i Kina.

U Europi je primjer Poljska koja gotovo 80 posto svojih energetskih potreba dobiva iz ugljena. Njezin premijer najavljuje da će država postići nultu emisiju svojim ritmom.

Jedan od ciljeva COP-a u Glasgowu bit će ubrzanje preustroja industrije prema automobilima koji ne proizvode štetne plinove. Prema Pariškom sporazumu, do 2040. svi automobili u svijetu moraju imati nultu emisiju. Promet je odgovoran za 14 posto štetnih emisija, stoji u podacima UN-a.

Jedna od ključnih tema COP-a bit će financije. Na susretu u Kopenhagenu 2009. razvijene države obećale su da će do 2020. zajedno davati 100 milijardi dolara pomoći zemljama u razvoju koje nisu toliko krive za emisije štetnih plinova poput bogatih država, ali su žrtve klimatskih promjena.

UN ističe kako je puni iznos potreban da se izgradi povjerenje sa zemljama u razvoju koje su teže pogođene i pandemijom covida-19 pa nemaju novca ili motivacije za dekarbonizaciju svojih ekonomija.

Velik dio javnosti je  skeptičan oko konkretnih rezultata koje bi susret u Glasgowu mogao donijeti. Jedna od njih je i Greta Thumberg, koja je stigla u Škotsku vlakom i ne očekuje ništa. Tu je i desetina tisuća prosvjednika koji bi trebali izaći na ulice Glasgowa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI