PLANOVI ŠVICARSKE VLADE: Poduzećima racionalizirana energija u slučaju nestašice

Foto: Guliver Image

Švicarska ministrica energetike Simonetta Sommaruga izjavila je kako bi tamošnja poduzeća bila prva koja bi, u slučaju nestašice opskrbe, imala racionaliziranu energiju, piše Reuters, a prenosi Geopolitika.

Švicarska, koja nema izlaz na more, plin dobiva preko trgovačkih čvorišta u susjednim zemljama Europske unije, pa bi tamošnji poremećaji također utjecali na Švicarsku. Švicarska ima relativno nisku potražnju za plinom, koji pokriva oko 15 posto ukupne potrošnje energije. Oko 42 posto plina koristi se za grijanje kućanstava, a ostatak u industriji te u uslužnom i prometnom sektoru, pokazuju podaci Vlade. Međutim, svejedno se oslanja na uvezenu naftu i plin. “Zbog toga nitko ne može jamčiti da će uvijek biti dovoljno plina za sve”, ustvrdila je Sommaruga za SonntagsZeitung u komentarima objavljenim u nedjelju.

Njezine su primjedbe uslijedile nakon što je švicarska vlada u srijedu predstavila planove za rješavanje moguće nestašice prirodnog plina ove zime i rekla da bi mogla pribjeći racioniranju ako se druge mjere pokažu nedostatnima. U slučaju nestašice i plina i struje u Švicarskoj, energija bi se prvo racionirala za poduzeća. Sommaruga je kazala da će “u početku postojati ograničenja za pokretne stepenice ili neonske reklame, na primjer”, dodajući da vlada želi “najduže poštedjeti kućanstva”. Pozvala je švicarske regionalne kantone da više ulažu u širenje solarne energije, bioplina, vjetra i hidroenergije.

Oprezna zbog ranjivosti opskrbnog lanca, klimatskih promjena i sukoba poput onog u Ukrajini, švicarska vlada također razmatra proširenje svojih hitnih rezervi hrane kako bi osigurala da zemlju ne pogodi nestašica kave, žitarica i šećera.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI