PLANOVI KINE: Izgradnja prve pomorske ispostave na Atlantskom oceanu

Wikimedia Commons

Peking namjerava izgraditi svoju prvu pomorsku ispostavu na Atlantskom oceanu, što bi omogućilo Kini da pozicionira svoje ratne brodove nasuprot istočnoj obali SAD-a. Mediji i analitičari špekuliraju gdje i kada će se to dogoditi. Scenarij hoće li se to dogoditi više nije upitan, piše portal Geopolitika.news.

Peking želi uspostaviti vojnu bazu u Ekvatorijalnoj Gvineji, manjoj zapadnoafričkoj zemlji s populacijom od 1,4 milijuna, objavio je Wall Street Journal, citirajući neimenovane američke dužnosnike iz obavještajnih krugova.

Kina vjerojatno razmatra izgradnju baze u gradu Bata gdje se već nalazi kineska dubokovodna trgovačka luka, piše u izvješću. WSJ je dodao da bi se pomorska postaja na Atlantiku mogla koristiti za ponovno naoružavanje i preuređenje kineskih ratnih brodova, što bi nedvojbeno uznemirilo Washington.


Medij citira visokog dužnosnika Bijele kuće koji je rekao da su iz Washingtona prošle godine upozorili Ekvatorijalnu Gvineju da bi “potencijalni koraci koji uključuju kineske aktivnosti u toj regiji izazvali zabrinutost za nacionalnu sigurnost”.

 Facebook Comments

Loading...
DIJELI