PESKOV DEMANTIRAO ŠUŠKANJA O REFERENDUMU: ‘Nisu poduzeti nikakvi koraci s ruske strane u tom pogledu i nisu planirani’

Screenshot

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u utorak je rekao kako Moskva ne poduzima korake za organiziranje referenduma o ulasku Južne Osetije u sastav Rusije, piše Tass, a prenosi Geopolitika.news.

“U ovom slučaju nisu poduzeti nikakvi koraci s ruske strane u tom pogledu i nisu planirani”, rekao je glasnogovornik Kremlja, odgovarajući na pitanje o stavu Moskve prema takvoj inicijativi.

Komentirajući ideju održavanja ovakvog referenduma, Peskov je rekao da “ako smo ozbiljni u tome, onda to pitanje moramo pravno finalizirati”. “Ako smo dobro shvatili, s pravne točke gledišta, pitanje za referendum je formulirano kao ujedinjenje Republike Južne Osetije i Rusije. Ako analiziramo formulaciju, sugerira se da je riječ o stvaranju neke treće države, što je naravno nemoguće. Stoga moramo malo razmisliti o formulaciji s pravne točke gledišta”, rekao je glasnogovornik Kremlja.

Novoizabrani čelnik odmetnute gruzijske regije Alan Glagoev nedavno je za Tass izjavio da bi Rusija trebala dati zeleno svijetlo za referendum o pridruženju Južne Osetije. “Ovo nije jednostran proces. Moramo razumjeti našeg strateškog partnera (Rusiju). Čim dobijemo signal, čim bude jasno da je kucnuo čas, mi ćemo zasigurno taj referendum održati”, rekao je Glagoev.

Odnos Moskve prema Južnoj Osetiji i Abhaziji postavio je presedan za najnovija događanja u Ukrajini. Ruski predsjednik Vladimir Putin je 21. veljače priznao ukrajinske oblasti Donjeck i Luhansk kao neovisne i tri dana kasnije izvršio invaziju pod izlikom zaštite ruskog stanovništva od “genocida” kojeg provode ukrajinske snage.Facebook Comments

Loading...
DIJELI