PAKISTANSKA VLADA POVEĆAVA NOVAC ZA NAORUŽANJE: Dio novaca namijenjen izgradnji nove infrastrukture

Foto: Guliver/Ahmad Kamal

Pakistanska vlada daje vojsci povećanje sredstava za gotovo šest posto sljedeću fiskalnu godinu kao dio proračuna, prenosi The Defense News, objavio je portal Geopolitika.news.

Kombinacija pritiska inflacije, neplaćenih računa i pada deviznih pričuva natjerala je Ministarstvo obrane da zatraži povećanje financiranja kako bi se izbjegle manjkavosti koje bi inače ometale operativne sposobnosti.

Iako će uglavnom ići u povećanje plaća, dio dodatnog novca namijenjen je izgradnji nove infrastrukture kao što je pomorska baze Jinnah u Ormari te pomorsko-zračne baze u Turbatu.

Najavljeno povećanje od 83 milijarde rupija (412 milijuna dolara) povećava proračun za obranu na gotovo 1.45 bilijuna rupija (7.19 milijardi dolara). Stockholmski međunarodni institut za istraživanje mira, švedski think-think, otkrio je da su neslužbeni pakistanski vojni izdaci za 2021. sveukupno dosegli 11.3 milijarde dolara. Službeni vojni proračun Pakistana iznosi približno 2,2 posto njegovog bruto domaćeg proizvoda.

Inače, stanje pakistanske vojske je prilično bolje od stanja pakistanske ekonomije. Generali u Pakistanu desetljećima utječu na odabire i svrgavanja političara. Pakistan je nuklearna sila i prema rangu Global Firepower deveta najjača vojna sila na svijetu.Facebook Comments

Loading...
DIJELI