OVO ĆE ODGOVARATI RUSIJU: EU traži zabranu eksplotacije energenata na Arktiku

Foto: Flickr/Ali Ghalambor

Europska unija zatražit će zabranu iskorištavanja novih nalazišta nafte, ugljena i plina na Arktiku kako bi se zaštitila regija teško pogođena klimatskim promjenama, prema prijedlogu nove arktičke strategije europskog bloka objavljenom jučer, piše Reuters.

Prijedlog Europske komisije odražava napore EU-a da poveća svoju ulogu na globalnoj sceni, iako EU ima ograničen utjecaj na Arktiku. Nije član Arktičkog vijeća, regionalnog koordinacijskog tijela, iako tri EU države članice: Danska, Finska i Švedska – jesu.

“EU se obvezala osigurati da nafta, ugljen i plin ostanu u zemlji, uključujući i u arktičkim regijama”, stoji u prijedlogu izvršne vlasti EU, priznajući pritom da EU i dalje uvozi naftu i plin koji se vadi iz te regije.


“U tu svrhu Komisija će raditi s partnerima na postizanju multilateralne pravne obveze da ne dopusti daljnji razvoj ekstrakcije rezervi u Arktiku ili susjednim regijama, niti da kupuje takve proizvode.”

Ruski predsjednik Vladimir Putin, čija je zemlja jedan od najvećih svjetskih izvoznika nafte i plina i vadi fosilna goriva na Arktiku, rekao je da će Moskva zbog takve zabrane na kraju imati koristi.“Ako takve odluke dovedu do određene nestabilnosti cijena, (rusko gospodarstvo) ne bi toliko patilo. To je zato što ćemo smanjiti proizvodnju, ali ćemo dobiti željene cijene”, rekao je Putin na energetskoj konferenciji u Moskvi.

Arktik je jedna od regija koje su najviše pogođene klimatskim promjenama. Zagrijava se tri puta brže od ostatke planeta u posljednjih 50 godina, uzrokujući topljenje leda koji prekriva kopno i more, porast razine mora i otapanje vječnog leda, piše Reuters.

U okviru nove strategije EU također nastoji pojačati istraživanja o učincima odmrzavanja vječnog leda (permafrosta) kojim se oslobađaju dodatni staklenički plinovi, prije svega metan “zarobljen” u tlu. Osim toga, postoji opasnost od oslobađanja drevnih patogena koji su ostali zaleđeni.

“Preko 70% arktičke infrastrukture i 45% polja za vađenje nafte na Arktiku izgrađeno je na permafrostu”, navodi se u dokumentu koji tek treba odobriti 27 država članica EU-a.

Potencijalne mjere tražile bi uvođenje strožih građevinskih standarda, rekla je Komisija. Također je predloženo stvaranje sustava praćenja i ranog upozoravanja za otkrivanje oslobađanja patogen poput antraksa. Arktičko vijeće sastoji se od Kanade, Islanda, Norveške, Rusije i SAD-a, kao i tri države EU, zajedno sa šest organizacija, i djeluje kao forum za suradnju. EU je podnijela zahtjev za dobivanje statusa promatrača. Kako bi povećala svoju regionalnu prisutnost, EU planira otvoriti ured u glavnom gradu Grenlanda Nuuk, kao što su Sjedinjene Američke Države učinile prošle godine, piše Geopolitika.news.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI