ORBAN OŠTRO PROTIV EU: Osudio njen odnos prema Mađarskoj i Poljskoj

Foto: Profimedia

Odnos Europske unije prema Mađarskoj i Poljskoj, osudio je mađarski premijer Viktor Orban na skupu u Budimpešti u subotu. To se dogodilo šest mjeseci prije parlamentarnih izbora, za koje se pretpostavlja da će biti tijesni. Orban je odnos EU prema Mađarskoj i Poljskoj usporedio sa  Sovjetskim Savezom.

“Europska unija nam govori i ponaša se prema nama i Poljacima kao prema neprijateljima”, rekao je Orban na skupu u povodu nacionalnog praznika i obilježavanja protusovjetskog ustanka 1956.

“Bruxellesu bi bilo dobro da razumije da nas ni komunisti nisu uspjeli nadjačati. Mi smo David, a Golijatu bi bilo bolje da ga izbjegava”, istaknuo je.


Pritom je podržao Varšavu u sukobu s Bruxellesom u vezi s neovisnošću sudova i prvenstvu europskog prava.

Više desetaka tisuća ljudi je izašlo na ulice Budimpešte. Sudionici mimohoda, od kojih su neki došli iz Poljske, mahali su poljskim zastavama i transparentima s natpisima “Bruxelles= diktatura”.Bliže se izbori, a pred Orbanom (58), koji vlada cijelo desetljeće, stoji težak izazov u liku Petera Markija-Zaya (49), konzervativnog gradonačelnika malog grada koji vodi ujedinjenu frontu oporbenih stranaka. Svi su ujedinjeni od socijalista, preko liberala, do nekoć krajnje desne, a danas desnocentrističke stranke Jobbik.

Stručnjaci predviđaju iznimno tijesnu borbu u travnju 2022., kakvu Orban nije doživio godinama.

Peter Marki-Zay je također okupio u Budimpešti oko 5000 ljudi. Rekao im je “Ljudima je bilo dosta 1956. i danas im je dosta!”.

Orban je upozorio birače na opasnost povratka ljevice i istaknuo “da postoji samo jedna ljevica, bez obzira kako se maskira”. Javno je iznio sumnju u umiješanost Bruxellesa i Washingtona u izbore.

“Kada nam je trebala njihova pomoć, nisu došli. Sada kad ih ništa nismo tražili oni su tu”, rekao je Orban, aludirajući na pozive Mađara Zapadu da im pomogne 1956.

Orban je desecima tisuća svojih pristaša u središtu Budimpešte rekao da Washington i milijarder George Soros žele da na izborima pobjede “njihovi ljudi”, odnosno ujedinjena lijeva opozicija i pritom daju svoj novac, medije i društvene mreže.

Istovremeno, Marki-Zay je na oporbenom skupu rekao da će, bude li izabran, njegova vlada izraditi nacrt novoga ustava, obračunati se s korupcijom, uvesti euro i štititi slobodu medija.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI