OPEC OZBILJNO UPOZORIO EU: ‘Sve sankcije Rusiji mogle bi izazvati najgori šok u opskrbi nafte!’

Foto: AP Photo/Lisa Leutner/Guliver Image

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u ponedjeljak je poručila Europskoj uniji da bi sadašnje i buduće sankcije Rusiji mogle stvoriti jedan od najgorih šokova u opskrbi naftom u povijesti. Istaknuli su da tolike količine neće biti moguće nadomjestiti i da (OPEC) neće povećavati proizvodnju, prenosi Reuters.

Dužnosnici Europske unije u Beču su održali razgovore s predstavnicima Organizacije zemalja izvoznica nafte nakon poziva toj skupini na povećanje proizvodnje. Još jedan od razloga susreta je navodni plan Europske unije za sankcioniranje ruske nafte.

“Mogli bismo potencijalno vidjeti gubitak od više od 7 milijuna barela dnevno (bpd) izvoza ruske nafte i drugih tekućina, kao rezultat sadašnjih i budućih sankcija ili drugih dobrovoljnih radnji”, rekao je glavni tajnik OPEC-a Mohammad Barkindo, javlja Reuters.

“S obzirom na trenutnu potražnju, bilo bi gotovo nemoguće nadomjestiti gubitak u ovoliko velikim količinama.”

Europska unija je na sastanku ponovila svoj poziv zemljama proizvođačima nafte da razmotre mogu li povećati isporuke kako bi pomogle u hlađenju rastućih cijena nafte, rekao je dužnosnik Europske komisije za Reuters.Predstavnici EU također su istaknuli da OPEC ima odgovornost osigurati uravnotežena tržišta nafte, rekao je dužnosnik.

OPEC se opirao pozivima Sjedinjenih Država i Međunarodne agencije za energiju da proizvode više sirove nafte kako bi se ohladile cijene, koje su prošlog mjeseca dosegle vrhunac u 14 godina nakon što su Washington i Bruxelles uveli sankcije Moskvi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Na sastanku s OPEC-om, EU je rekla da bi OPEC mogao osigurati veću proizvodnju iz svojih slobodnih kapaciteta. Ipak, Barkindo je rekao da je trenutno vrlo nestabilno tržište rezultat “ne-temeljnih čimbenika” koji su izvan kontrole OPEC-a, što je znak da skupina neće povećavati proizvodnju.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI