ONO ŠTO SE ŠUŠKALO DOBILO POTVRDU! Britansko ministarstvo obrane objavilo: Privatna ruska vojna skupina Wagner raspoređena je na istoku Ukrajine

Foto: Alexander Ermochenko/Guliver Images

Ministarstvo obrane Velike Britanije objavilo je u ponedjeljak informaciju o postrojavanju boraca paravojne skupine Wagner na istoku Ukrajine. Vijest je objavljena na Twitteru te su dodali da se radi o više od tisuću plaćenika. Ovo samo potvrđuje prethodne navode nekih stranih medija o povlačenju dijela ruskih plaćenika iz Libije, piše Geopolitikanews.

“Privatna ruska vojna skupina Wagner raspoređena je na istoku Ukrajine”, objavilo je ministarstvo na Twitteru. “Mogli bi rasporediti više od tisuću plaćenika”, dodaje.

Grupa Wagner je prisutna u Libiji od listopada 2018. godine s ciljem podrške Khalifu Haftaru, koji se, prema UN-u, bori protiv libijske vlade za kontrolu ove sjevernoafričke države.

Ovo nije prva tvrdnja o uključivanje militanata grupe Wagner u rusko-ukrajinski rat. U početku sukoba koji traje od 24. veljače, strani mediji su prenijeli optužbe ukrajinskog ambasadora Ihora Ostasha koji je tvrdio da je Rusija u Kijev poslala 400 plaćenika iz iste paravojne skupine s ciljem eliminacije ukrajinske političke elite.

“Zbog teških gubitaka i uvelike blokiranog napretka u invaziji Rusija je vjerojatno bila natjerana da prerazmjesti osoblje Wagnera u Ukrajinu na oštrb operacija u Africi i Siriji”, kažu iz Londona.Adel Abdel-Kafi, vojni i sigurnosni stručnjak, rekao je za Anadolu Agency prije nekoliko dana da je Rusija povukla 1300 militanta iz skupine Wagner te da ih je sada u Libiji ostalo svega 900. Dodao je kako se grupa Wagner sve više oslanja na regrutante iz afričkih nacija Malija, Čada i Sudana.

Grupa se našla na meti novih sankcija koje je Velika Britanija objavila u četvrtak, a usmjerila protiv “onih koji pomažu ruskoj invaziji Ukrajine, uključujući grupu Wagner, više obrambenih kompanija i Ruske željeznice,”, prenosi Anadolu Agency.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI