ONI SU SE PRVI ODLUČILI NA TAJ POTEZ: Litva prva u EU prestala uvoziti ruski plin

Litva je prestala uvoziti prirodni plin iz Rusije, priopćilo je Ministarstvo energetike u subotu navečer, dok vlade u regiji nastoje smanjiti svoju ovisnost o Moskvi nakon rata protiv Ukrajine. Ministarstvo je priopćilo da plinska mreža Litve od početka mjeseca radi bez uvoza ruskog plina. To potvrđuju podaci litavskog mrežnog operatera koji pokazuju da jučer i prekjučer plin nije uvezen preko interkonekcije između Litve i Bjelorusije, prenosi dpa.

“Mi smo prva zemlja EU-a, među zemljama koje opskrbljuje Gazprom, koja je stekla neovisnost od ruskog plina, a to je rezultat višegodišnje koherentne energetske politike i pravovremenih infrastrukturnih odluka”, objavio je ministar energetike Dainius Kreivys u priopćenju. Sve potrebe Litve za plinom sada se trebaju zadovoljiti ukapljenim prirodnim plinom, preko terminala u lučkom gradu Klaipedi. Litva je pokrenula gradnju plutajućeg postrojenja početkom 2015. kako bi se udaljila od potrebe za plinom iz Rusije. Tri velike isporuke ukapljenog prirodnog plina sada bi svakog mjeseca trebale stići do tamošnjeg plutajućeg pogona. Ministarstvo je priopćilo da će plin nastaviti teći kroz zemlju do ruske eksklave Kalinjingrad, bez obzira na zaustavljanje uvoza. Litva graniči s Kalinjingradom, ruskom enklavom na Baltičkom moru i Bjelorusijom, ruskom saveznicom. U ožujku je litavski parlament pozvao vladu da što prije prestane s uvozom i potrošnjom ruske energije u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu. Parlamentarni podaci pokazuju da je Litva svake godine od Rusije kupovala naftu, plin i struju vrijednu više od 3 milijarde eura. Po potrebi će se plin u Litvu može isporučivati ​​i kroz plinsku vezu s Latvijom, a od 1. svibnja i kroz plinsku vezu s Poljskom.

“Ako mi to možemo, to može učiniti i ostatak Europe”, napisao je Gitanas Nauseda, predsjednik Litve, na Twitteru u subotu. Litva je malena zemlja sa 2.8 milijuna ljudi i gospodarstvom koje se više oslanja na trgovinu nego na industriju. Dakle, iako je malo vjerojatno da će gubitak Litve kao kupca značajno naštetiti Gazpromu, ruskoj državnoj energetskoj tvrtki, taj potez ima geopolitičko značenje u postavljanju presedana za EU.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI