ONI SU OTPORNI NA BAŠ SVE: Kinesko-ruska suradnja ulazi u novu fazu bez obzira na nestabilnost

Wikimedia Commons

Kina je rekla Rusiji da će s njom i dalje jačati “stratešku suradnju” bez obzira na međunarodnu nestabilnost, priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova danas, prenosi CGTN.

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Le Yucheng potvrdio je to ruskom veleposlaniku u Kini Andreju Denisovu na sastanku sinoć, navodi se u priopćenju ministarstva.

Yucheng je kao dobar primjer naveo povećanje od 30% u kinesko-ruskoj trgovini u prva tri mjeseca ove godine kao dokaz “otpornosti i endogene snage” suradnje između dviju zemalja, prema priopćenju. Trgovačka razmjena u tom razdoblju je iznosila 38% milijardi dolara.

Le je istaknuo da se pod vodstvom dvojice čelnika nastavilo razvijati “sveobuhvatno strateško partnerstvo” Kine i Rusije za novu eru na visokoj razini te je produbljena suradnja na različitim područjima. Denisov je, pak, rekao da je Rusija uvijek smatrala razvoj odnosa s Kinom diplomatskim prioritetom.

Njih dvojica razgovarala su i o Ukrajini. Kina se suzdržala od osude Rusije zbog Ukrajine, u kojoj je prema Ujedinjenim narodima od početka rata 24. veljače poginulo više od 2000 civila. Kina je bila i jedna od rijetkih zemalja koja je negativno glasovala za izbacivanje Rusije iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava. Kineski glasnogovornici i službena priopćenja ne spominju pojam “invazija” niti “napad” da bi opisali rat u Ukrajini.Facebook Comments

Loading...
DIJELI